Jury konkursu ,,Dziedzictwo Kulinarne Południowej Wielkopolski – Dobrzyca 2013 było zgodne’’. Laur zwycięzcy przypadł gościom z Kraszewic za wędzonego prosiaka i swojski chleb z szynką. Drugim miejscem nagrodzono gospodynie z Gołuchowa, które przygotowały polędwiczki wieprzowe długo dojrzewające.
Trzecią nagrodę zgarnęły członkinie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego za faszerowaną gęś z mizerią i eklerki. Gośćmi imprezy byli senator RP Andżelika Możdżanowska i członek zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
W sobotę w dobrzyckiej hali sportowej potrawami, które trudno byłoby szukać na stołach nawet najwykwintniejszych restauracji i w książkach kucharskich, kusiło jurorów 21 kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z pięciu powiatów Południowej Wielkopolski: kaliskiego, jarocińskiego, krotoszyńskiego, ostrzeszowskiego i oczywiście pleszewskiego.
Większość kulinarnych przepisów prezentowanych podczas dobrzyckiego konkursu, ma swoją długoletnią tradycję, bowiem z reguły przekazywane są na wsi za pokolenia na pokolenie.
Jury, któremu przewodniczył Grzegorz Konecki miało nie lada problem, by zdecydować, które jadło należy wyróżnić, bowiem każda z przygotowanych potraw była inna, wymyślna i nadzwyczaj smaczna. W końcu podniebieniom jurorów najbardziej przypadł do gustu wędzony prosiak nadziewany kaszą, który przygotowały gospodynie z Kraszewic. – Nasza komisja oceniając potrawy kierowała się smakiem, jakością produktu i sposobem jego podania – mówił podczas odczytywania werdyktu Grzegorz Konecki.
Więcej w najbliższym wydaniu Gazety Pleszewskiej
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?