Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zrobiłam pączki z ziemniakami na karnawał. Wypróbuj zaskakujący przepis na puszyste pyszności. Są dłużej świeże niż te z cukierni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe pączki z ugotowanymi ziemniakami będą dłużej świeże niż te na tradycyjnym cieście drożdżowym.
Domowe pączki z ugotowanymi ziemniakami będą dłużej świeże niż te na tradycyjnym cieście drożdżowym. Getty Images/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Pączki z ziemniakami mogą brzmieć dość dziwnie, jednak dodatek ugotowanych ziemniaków stosowany był od lat przez wprawione w pieczeniu gospodynie. Warto pamiętać, że użycie ziemniaków do ciasta drożdżowego zwiększa ich wilgotność, co więcej przedłuża świeżość deseru. Poznaj przepis na obłędnie pyszne pączki z ziemniakami.

W skrócie

Prosty przepis na pączki z ziemniakami można zrobić z łatwo dostępnych składników. Do tego przepisu warto wykorzystać cukier z prawdziwą wanilią, aby nadać deserowi obłędny aromat. Usmażone pączki można wypełnić konfiturą przy pomocy szprycy cukierniczej lub przed formowaniem rozpłaszczyć i łyżeczką dodać odpowiednie nadzienie. Co więcej, do pączków z ziemniakami można użyć domowego lukru cytrynowego lub polać je roztopioną czekoladą.

Pączki z ziemniakami – prosty przepis na puszysty deser

Liczba porcji: około 20 sztuk.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 25 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 14 g suszonych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 120 g oleju do smażenia.

Do dekoracji:

  • cukier puder lub mielony cynamon.

Jak zrobić pączki z ziemniakami?

Sposób przygotowania:

  1. Wcześniej ugotowane ziemniaki podgrzałam i ciepłe utłukłam na gładką masę.
  2. Mleko podgrzałam w garnku do temperatury 30° Celsjusza, wlałam do szklanki, dosypałam cukier i suszone drożdże. Składniki odstawiłam na 5 minut do wyrośnięcia.
  3. W miseczce rozmieszałam jajka. Do dużej miski przesiałam mąkę pszenną, doprawiłam szczyptą soli, dodałam utłuczone ziemniaki i wlałam rozpuszczone drożdże.
  4. Następnie dodałam rozkłócone jajka i zagniotłam zwarte ciasto.
  5. Ciasto na pączki z ziemniakami odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Na głębokiej patelni rozgrzałam olej do smażenia.
  7. Miseczkę wypełniłam gorącą wodą. Następnie zamoczyłam łyżkę stołową i nabierałam porcję ciasta.
  8. Z takiej formowałam okrągłe pączki.
  9. Pączki z ziemniakami kładłam na rozgrzanym oleju i smażyłam z obu stron na rumiany kolor.
  10. Usmażone pączki kładłam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  11. Gotowe pączki z ziemniakami przed podaniem posypałam cukrem pudrem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zrobiłam pączki z ziemniakami na karnawał. Wypróbuj zaskakujący przepis na puszyste pyszności. Są dłużej świeże niż te z cukierni - Strona Kuchni

Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto