Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Wątróbka z cebulą. Poznaj przepis na soczyste danie pasujące jako obiad lub ciepła kolacja. Sekret smaku tkwi w dodaniu jednego owocu

Redakcja
Wątróbka to danie niezbyt lubiane, ale ma swoich smakoszy, którzy się nią zajadają. Wystarczy, że dodacie do niej jeden składnik, a posmakuje wybornie.
Wątróbka to danie niezbyt lubiane, ale ma swoich smakoszy, którzy się nią zajadają. Wystarczy, że dodacie do niej jeden składnik, a posmakuje wybornie. CCat82/Getty Images
Podroby są dla wielu osób kontrowersyjnym przysmakiem. Wątróbka drobiową nie była kulinarnym faworytem w czasach dzieciństwa. Do wątróbki na obiad warto dodać pokrojone w paski słodko-kwaśne jabłka, aby nadały potrawie owocowego smaku. Zobacz przepis na wątróbkę z cebulą.

W skrócie

Wątróbka z cebulą to danie, które lubią szczególnie dorośli. Wiele osób pamięta ją z czasów PRL-u, gdy była podawana w pracowniczych stołówkach jako jedna z tańszych propozycji obiadowych. Współcześnie wątróbka smażona jest z dodatkiem jabłka, gruszki lub czerwonych porzeczek bądź podawana z sosem żurawinowym albo konfiturą z czerwonej cebuli.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć dodatki do wątróbki

Wątróbka z cebulą – przepis na domowy obiad

Czas przygotowania: 20 minut,
liczba porcji: dla 2 osób,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 cebula,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy umyć, obrać i pokroić na plasterki.
  2. Następnie umieścić cebulę na patelni z 10 ml rozgrzanego oleju i zeszklić przez parę minut.
  3. Po tym czasie należy zdjąć ją z patelni.
  4. W czasie smażenia cebuli trzeba obrać jabłko i pokroić w plastry. Następnie dodać na patelnię, na której wcześniej smażyła się cebula.
  5. Gdy jabłka się smażą, w tym czasie trzeba oczyścić i osuszyć wątróbkę. Następnie można ją pokroić w mniejsze kawałki i obtoczyć w mące pszennej.
  6. Następnie zdjąć jabłka z patelni, dolać do niej drugą część oleju i smażyć wątróbkę na wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor.
  7. Po kilku minutach smażenia należy dodać jabłka z cebulą, suszony majeranek, pieprz i sól.

Sposób podania

Gotową wątróbkę z jabłkiem i cebulą można podawać z pieczonymi ziemniakami, purée ziemniaczanym, ugotowaną kaszą gryczaną, kaszą jaglaną albo kaszą pęczak. Wątróbka drobiowa może być też zastąpiona wątróbką cielęcą, która ma równie delikatną strukturę i miękką konsystencję. Takie podroby to świetny dodatek do kanapki ze świeżej kromki chleba.

Zioła do wątróbki

Wątróbka to popularny produkt w kuchni francuskiej. Właśnie tam wypracowano znakomite połączenia produktów, które pasują do podrobów. Wśród ziół śmiało można wybierać tymianek, rozmaryn i estragon. Ponadto wątróbka może być podawana z wiśniami albo podlewana koniakiem. Poza białą cebulą do podrobów pasują jej odmiany takie, jak szalotka i cebula czerwona.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wątróbka z cebulą. Poznaj przepis na soczyste danie pasujące jako obiad lub ciepła kolacja. Sekret smaku tkwi w dodaniu jednego owocu - Strona Kuchni

Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto