MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny chleb w jajku na pożywną kolację. Z tym przepisem nie marnuję nawet kromki chleba. Smak podkręcam korzenną przyprawą

Redakcja
Wideo
od 16 lat
Najprostszy przepis na chleb w jajku zna niemal każdy. Ta metoda nie wymaga wielu składników. Wystarczy wymieszać jajko z odrobiną mleka lub wody rozmieszać widelcem, maczać w płynie czerstwy chleb, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem. Jednak tę klasyczną recepturę warto wzbogacić szynką i serem. Zobacz przepis na chleb w jajku podawany odrobinę inaczej.

W skrócie

Chleb w jajku to danie współcześnie określane jako zero waste. Jednak intencja niemarnowania żywności była zakorzeniona znacznie wcześniej. Nasze mamy i babcie miały w zwyczaju odświeżać kromki chleba, maczając je w jajku. W ten sposób powstawały pyszne grzanki, które podawano na słodko lub słono w zależności od dodatków. Co więcej, mleczno-jajeczny płyn doprawiam aromatyczną przyprawą, czyli świeżo startą gałką muszkatołową. Pomiędzy kromki chleba wkładam plastry szynki i sera koziego, maczam w jajku i smażę na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem. Taki chleb w jajku z serem i szynką świetnie smakuje podany z sosem aioli lub domowym ketchupem.

Widok z góry na usmażony chleb w jajku z serem i szynką na pergaminie
Prosty i smaczny chleb w jajku z serem i szynką to idealna propozycja na śniadanie, wytrawny podwieczorek lub kolację. Getty Images/LauriPatterson/zdjęcie ilustracyjne

Chleb w jajku z serem i szynką – prosty przepis

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego chleba,
  • 4 plastry sera np.: koziego, goudy lub cheddar,
  • 1 jajko,
  • 50 ml mleka,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 2 plastry szynki,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku.

Do smażenia:

  • 1 łyżka sklarowanego masła,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Jak zrobić chleb w jajku na patelni?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku z jajka i mleka ubijam jednolitą mieszaninę. Doprawiam ją gałką muszkatołową i świeżo startym pieprzem.
  2. Na kromkach chleba ułożyłam plastry szynki i sera. Od góry zamknęłam pozostałymi kromkami.
  3. Chleb moczyłam w mleczno-jajecznym płynie.
  4. Na patelni z grubym dnem roztopiłam łyżkę masła z łyżką oleju.
  5. Gdy tłuszcz się rozgrzał, położyłam chleb w jajku na patelni i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  6. Przed podaniem chleb w jajku z szynką i serem posypałam posiekanym szczypiorkiem.

Chleb w jajku z piekarnika

Alternatywną metodą wobec chleba w jajku z patelni jest przygotowanie go w piekarniku. Wystarczy wymieszać składniki, zanurzyć kromki chleba i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanym tłuszczem naczyniem żaroodpornym. Wierzch można posypać dodatkową porcją sera. Taki chleb w jajku z piekarnika zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze 180° Celsjusza. Aż ser się rozpuści, a kromki zarumienią. Przekąska znakomicie smakuje podana z posiekaną natką pietruszki, listkami bazylii i polana sosem np.: tysiąca wysp.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjny chleb w jajku na pożywną kolację. Z tym przepisem nie marnuję nawet kromki chleba. Smak podkręcam korzenną przyprawą - Strona Kuchni

Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto