Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews!

Materiał informacyjny Restaurant Week

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Cztery Pory Roku

Restauracja w Hotelu Vivaldi słynie z wyjątkowego menu, doświadczonego Chefa kuchni i produktów od najlepszych, lokalnych dostawców. Festiwalowe menu to połączenie tradycji i nowoczesności w najlepszym wydaniu. Na przystawkę tortellini w dwóch wersjach: z serem ricotta, wędzonym łososiem “MOWI”, lub z kaszanką złotnicką z Gospodarstwa Nowicki Naturalnie S.C, obie przystawki podane z sosem z kiszonego ogórka i oliwą koperkową. Na danie główne: smażony filet z pstrąga łososiowego z Gospodarstwa Rybackiego “Zielenica”, podany z kalmarem, marchewką, szpinakiem, pomidorkami, ryżem jaśminowym i salsą verde, lub zraz wołowy z gnocchi pietruszkowymi, burakami z chrzanem, szpinakiem i sosem pieczeniowym. Kulinarny finał tej opowieści to ciasto czekoladowe z wiśniami z pomarańczowym creme chantilly i migdałową praliną. Nie ma na co czekać- rezerwuj!

Festa Napoli

Miejsce stworzone z pasji i miłości do kuchni i kultury Włoch. Na ul. Murnej 3A w Poznaniu spróbujecie autentycznych, nieskomplikowanych smaków, które przeniosą w aromatyczną podróż na Półwysep Apeniński. Z okazji Festiwalu Chef kuchni przygotował dwa rodzaje menu, w wegetariańskiej wersji: krem z cukinii z czosnkiem, pietruszką i gałką muszkatołową, makaron fusilli z suszonymi pomidorami, ricottą, migdałami, Pecorino Romano, bazylią, czosnkiem i oliwą. Dla mięsożerców Festa Napoli przygotowało krem z pomidorów San Marzano z czosnkiem, bazylią i parmezanem, oraz makaron tagiatelle z kurczakiem, pastą truflową, mascarpone, parmezanem, czerwonym pieprzem i rukolą. Na deser klasyczne, włoskie cannoli z kremem pistacjowym.Fani słonecznej Italii zapamiętajcie ten adres!

Haveli Indian Restaurant

Haveli to nazwa, która nawiązuje do tradycyjnych indyjskich pałaców, które były siedzibami władców. Restauracja Haveli przy ul. Świętego Marcina 73 ma przypominać o dawnych czasach, kiedy Indie były centrum kultury i sztuki. Na wiosennym Festiwalu w menu na przystawkę: smażony indyjski ser oraz różyczki kalafiora zatopione w mące z cieciorki z aromatycznymi przyprawami, lub soczyste nóżki kurczaka z pieca tandoor, otulone aromatyczna kompozycją przypraw, podawane z bukietem warzyw. Dania główne to bestsellery indyjskiej kuchni: ndyjski twaróg paneer marynowany w przyprawach z czosnkiem, serwowany w aromatycznym sosie, podawany z chlebkiem naan, lub Butter Chicken, czyli delikatne kawałki kurczaka w bogatym maślanym sosie z aromatycznymi przyprawami, podawany z chlebkiem naan. Słodkie zwieńczenie uczty stanowi indyjski deser Gulab Jamun, czyli mięciutkie kuleczki smażonego ciasta, zanurzone w różanym syropie.

Kaprys na Smak

"Kaprys na Smak" - restauracja Jeżyce to idealne miejsce, które przeniesie Gości w kulinarne podróże związane z kuchnią polską oraz włoską. Mottem restauracji jest świeżość oraz smak - w menu znajdziecie bogactwo smaków i aromatów, przygotowywane z najwyższą starannością na bazie najwyższej jakości składników. Festiwalowa przystawka to powrót do babcinego domu w postaci Plińcy z Pomoćką, czyli placuszków ziemniaczanych, podanych z tłustym twarogiem, okraszone cukinią i polskim ogórkiem, lub wersja mięsna okraszona boczkiem i skwarkami z polędwicy. Danie główne mięsne to pierś z kaczki podana z groszkowym puree, buraczkami na ciepło i konfiturą z aronii, dla wegetarian przypiekane brukselki czosnkowe, podane z granatem, pistacjami i serkiem wiejskim. Popisowy deser na Żurawiej 14 to fondant czekoladowy podany z konfiturą żurawinową.

Ohana

Ohana znaczy rodzina, a w rodzinie nikt nie pozostaje…głodny! Na ul. Świętego Marcina 47 spełnienie odnajdą miłośnicy street food’u i kuchni azjatyckiej. Gości RestaurantWeek® czekają tu dwie propozycje menu, pierwsza : boczniaki w panko z majonezem limonkowym, panierowane tofu podane z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem sous-vide. Dla mięsożerców : śledź matias z wakame z kawiorem, piklowaną cebulką, majonezem wasabi, podany z ziemniakami z ogniska, orientalny kurczak z krokietem ryżowym, mini cukinią i żółtkiem. Finał tej kulinarnej opowieści to sernik yuzu z musem kiwi. Zarezerwuj - rodzinnie!

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews! - Wielkopolskie Nasze Miasto

Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto