MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszne jajka faszerowane bekonem. Poznaj przepis na wielkanocną przystawkę. Oto prosta, szybka i smaczna przekąska

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Na wielkanocne śniadanie można podawać różnorodne przystawki z jajkami w roli głównej. Na święta proponuje jajka faszerowane bekonem, które przełamują rutynę. Danie można udekorować rzeżuchą, posiekanym szczypiorkiem lub listkami bazylii. Sprawdź jak zrobić jajka faszerowane chrupiącym bekonem.

W skrócie

Jajka faszerowane to niemal obowiązkowa przystawka do podania na Wielkanoc. Można nadziewać je żółtym serem, awokado lub masą z szynki. Miłośnicy mięsa śmiało mogą sięgnąć po chrupiący boczek, który świetnie smakuje wymieszany z serem pleśniowym i doprawiony szczyptą wędzonej słodkiej papryki.

Widok z góry na jajka faszerowane boczkiem na talerzu udekorowane chrupiącym bekonem i posiekanym szczypiorkiem
Szybka i smaczna przekąska dla miłośników mięsa. Wypróbuj przepis na jajka faszerowane boczkiem. Getty Images/ LauriPatterson/zdjęcie ilustracyjne

Jajka faszerowane boczkiem – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 60 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 30 g sera z niebieską pleśnią,
  • 6 plastrów wędzonego boczku,
  • szczypta wędzonej papryki,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.

Jak zrobić jajka faszerowane boczkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia.
  2. Następnie obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
  3. Białka odstaw na bok, a żółtka wymieszaj w misce z gęstym jogurtem naturalnym.
  4. Do masy jajecznej rozkrusz ser z niebieską pleśnią.
  5. Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie chrupiący.
  6. Wystudzony boczek dodaj do farszu, dokładnie wymieszaj i wypełniaj nim wgłębienia w białkach jajek.
  7. Dopraw wędzoną słodką papryką.
  8. Jajka faszerowane boczkiem przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.
  9. Dodatkowo można ozdobić wierzch jajek faszerowanych boczkiem chrupiącymi kawałkami boczku.

Jajka można także faszerować przy pomocy rękawa cukierniczego. Dzięki temu prosta i szybka przekąska nabierze eleganckiego wyglądu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszne jajka faszerowane bekonem. Poznaj przepis na wielkanocną przystawkę. Oto prosta, szybka i smaczna przekąska - Strona Kuchni

Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto