![SKŁADNIKI Ciasto: 250 g margaryny, 5 jaj, 20 dag cukru, 30...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/fc/14/5a917993dce7f_o_large.jpg)
Przepisy z XIII edycji Gminnego Konkursu Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu
Ramona Jamborska KGW DOBRA NADZIEJA CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI Ciasto: 250 g margaryny, 5 jaj, 20 dag cukru, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany 18 %, brzoskwinie w puszce. Krem: 500 ml mleka, 2 łyżki kartoflanki, 2 łyżki mąki pszennej, cukier waniliowy, 250 g masła, 2 łyżki cukru pudru. WYKONANIE Ciasto: margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem, dodająmy mąkę wymieszaną z proszkiem. Ubite białka dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1. dodajemy kakao i śmietanę. Mieszamy. Jasne ciasto wkładamy na blachę, a na nie ciemne. Brzoskwinie odsączamy i kroimy na kawałki. Układamy na cieście. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 stopni C. Z mleka odlewamy 150 ml. Pozostałe gotujemy z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy mąki. Wymieszaną masę wlewamy do mleka Gotujemy 2 min. mieszając. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy. Masę wykładamy na upieczone ciasta. Posypujemy kakao.