Przepisy z XIII edycji Gminnego Konkursu Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu
LIDIA PAWŁOWSKA Z ROKUTOWA LEŚNY MECH
Składniki: 450 g rozdrobnionego szpinaku, 5 jajek, 1 1/3 szkl. cukru, 1 szkl. oleju, 2 szkl. krupczatki, 1/2 szkl. mąki tortowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, wanilia Masa śmietanowa: 600 ml kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml wrzątku Wykonanie: szpinak rozmrażamy, odciskamy i blendujmy. Jaja miksujemy z cukrem na puch. Stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy. Mąkę z proszkiem dodajemy do masy jajecznej. Na samym końcu dodajemy szpinak. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu odcinamy 1.3 ciasta i kruszymy. Masę śmietanową wylewamy na ciasto. Następnie na masę rozsypujemy pokruszone wcześniej ciasto i lekko dociskamy. Wierzch możemy udekorować według uznania ( np.: owoce granatu, porzeczki czy maliny)