3 z 18
Poprzednie
Następne
Przepisy z XIII edycji Gminnego Konkursu Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu
Mirela Tanaś z Brzezia "Bananowiec"
SKŁADNIKI:Biszkopt upieczony na czterech jajkach, 7 bananów, 5 opakowań galaretki ( jedna cytrynowa, dwie pomarańczowe i dwie brzoskwiniowe), 1 margaryna „Kasia“, 1/2 szklanki cukru pudru, 4 białka WYKONANIE: 1.warstwa - margarynę ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy cztery zmiksowane banany i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy jedną gęstniejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Wszystko razem mieszamy i wylewamy na biszkopt. 2. warstwa pianka - ubijamy cztery białka na sztywną pianę, dodajemy dwie galaretki brzoskwiniowe, dokładnie mieszamy i wylewamy na pierwszą warstwę. 3. warstwa - na drugą warstwę nakładamy pokrojone w plastry trzy banany. Na to wylewamy dwie gęstniejące galaretki pomarańczowe.