Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pizza margherita na cieście francuskim. Prosty sposób na szybkie i pyszne danie, gdy mamy mało czasu

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Pizza margherita to jeden z comfort food. Sos pomidorowy, ciągnący się ser i aromatyczna bazylia sprawiają, że można osiągnąć stan błogości. Podajemy przepis na mniej tradycyjną wersję popularnego włoskiego dania.
Pizza margherita to jeden z comfort food. Sos pomidorowy, ciągnący się ser i aromatyczna bazylia sprawiają, że można osiągnąć stan błogości. Podajemy przepis na mniej tradycyjną wersję popularnego włoskiego dania. Teleginatania/Getty Images
Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Pizza margherita na cieście francuskim jest jednym z nich. Kiedy mamy ochotę na coś ciepłego, ale niekoniecznie chcemy spędzić dużo czasu w kuchni, wystarczy wziąć rolkę gotowego ciasta francuskiego, zrobić sos, położyć na niego mozzarellę i wstawić do piekarnika. Wypróbuj szybki przepis na klasyczną margheritę w nieklasycznym wydaniu. Włosi muszą nam wybaczyć – mamy mniej słońca.

Spis treści

Pizza Margherita na cieście francuskim – przepis

Pizza margherita na cieście francuskim z prostym sosem pomidorowym, serem mozzarella i świeżą bazylią jest łatwa w przygotowaniu i z pewnością stanie się ulubioną pizzą, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu lub cierpliwości. Jest doskonała jako lekki obiad, ciepła lub przekąska w ciągu dnia. Dodatkowo świetnie smakuje również na zimno.

Ciasto francuskie z serem i pomidorami
Pizza margherita to jeden z comfort food. Sos pomidorowy, ciągnący się ser i aromatyczna bazylia sprawiają, że można osiągnąć stan błogości. Podajemy przepis na mniej tradycyjną wersję popularnego włoskiego dania. Teleginatania/Getty Images

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ ok. 40 minut rozmrażania)
porcja na: 4 osoby jako przekąska lub 2 jako danie
poziom trudności:łatwy

Pizza margherita na francuskim cieście – składniki:

  • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub 2 świeże pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka świeżych liści bazylii
  • sól

Zobacz też: Sekret doskonałego ciasta na pizzę. Prosty przepis na domowy wypiek. Zobacz sposób na prawdziwy majstersztyk

Jak zrobić pizzę margheritę na francuskim cieście?

Przygotowanie:

  1. Rozmróź ciasto francuskie w temperaturze pokojowej (ok. 30-40 minut lub do momentu, gdy będzie można je łatwo rozwinąć).
  2. Przygotuj sos pomidorowy do pizzy. Pomidory z puszki zmiksuj w robocie kuchennym lub za pomocą blendera. Dodaj 0,5 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 st.
  4. Rozwiń ciasto francuskie i przekrój wzdłuż na dwie połówki. Ułóż je jedna na drugiej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
  5. Ciasto posmaruj sosem. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, ciasto posmaruj oliwą, a pomidory pokrój i połóż na mozzarelli.
  6. Na wierzchu ułóż plastry sera mozzarella, pozostawiając około 3 cm wolnego miejsca wokół krawędzi.
  7. Tak przygotowaną pizzę na cieście francuskim włóż do lodówki na ok. 7 do 10 minut.
  8. Pizzę na cieście francuskim piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 12 do 15 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  9. Wyjmij pizzę z piekarnika, ułóż na niej listki bazylii i pokrój w kwadraty. Smakuje i na ciepło, i na zimno. Smacznego!

W jakiej temperaturze piec pizzę na cieście francuskim? Kilka wskazówek do pizzy na cieście francuskim

Robiąc pizzę na cieście francuskim, warto pamiętać o kilku rzeczach. Przestrzegaj ich, a będziesz się cieszyć niepowtarzalnym smakiem delikatnego ciasta i pysznych składników.

Wskazówki do pizzy na cieście francuskim:

  1. Ciasto francuskie należy piec w temperaturze od 200 do 220 stopni.
  2. Nie przeładowuj ciasta francuskiego dodatkami. Jeśli będzie zbytnio obciążone, może nie wyrosnąć prawidłowo.
  3. Ciasto francuskie najlepsze jest na zimno. Jeżeli podczas przygotowania za bardzo się rozgrzeje, włóż je z powrotem do zamrażarki na około 5 minut lub do lodówki na około 10-15 minut.
  4. Chociaż rozdrobniona mozzarella jest wygodniejsza użyciu, wybierz świeżą mozzarellę i samodzielnie pokrój w plastry. Taki ser lepiej się topi.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pizza margherita na cieście francuskim. Prosty sposób na szybkie i pyszne danie, gdy mamy mało czasu - Strona Kuchni

Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto