W ramach projektu młodzież wyjechała do Spoleto na 21-dniowe staże zawodowe. Młodzi ludzie zapoznali się z metodami organizacji pracy zakładów gastronomicznych, w których odbywali staże. Trzytygodniowe praktyki zawodowe pozwoliły im odpowiednio ugruntować wiedzę i umiejętności zdobyte podczas ich trwania, a także skonfrontować teorię wyniesioną z zajęć w CKiW OHP w Pleszewie z praktyką.
W Spoleto młodzież współpracowała z instytucjami, które posiadają wypracowane standardy pracy w dziedzinie gastronomii i podejmują liczne działania zmierzające do rozwoju regionalnego. W regionie Umbrii, w którym znajduje się Spoleto, kładzie się duży nacisk na rozwój branży gastronomicznej oraz istnieje wiele rodzinnych firm, których funkcjonowanie można przenieść w polskie realia. W dni wolne od pracy w ramach przygotowania kulturowego- młodzież miała także okazję uczestniczyć w wielu wycieczkach m.in. do Rzymu, Asyżu, Watykanu, Sieny.
- Należy w tym miejscu podkreślić, że sektor usług gastronomicznych jest dobrze rozwijającą się dziedziną gospodarki na terenie Wielkopolski i istnieje olbrzymie zapotrzebowanie na pracowników, którzy będą posiadali praktyczne umiejętności przygotowania potraw kuchni śródziemnomorskiej, popularnej wśród mieszkańców i turystów odwiedzających nasz region.- uważa Krystian Piasecki, dyrektor Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Pleszewie.
Zarówno młodzież, jak i kadra, która brała udział w projekcie- po powrocie do CKiW OHP w Pleszewie w samych superlatywach wypowiadała się na temac pobytu we Włoszech. Młodzież podkreślała, że poza podwyższeniem umiejętności nabytych w dotychczasowym kształceniu zawodowym w zakresie planowania i przygotowania żywności rozwinęła także specjalistyczne kompetencje, takie jak chociażby praca w roomserwisie.
- Celem projektu było nadanie wartości uczenia się. Poprzez poznanie warunków życia, aktywności i pracy we włoskiej miejscowości Spoleto, młodzież motywowana jest do nauki. Przełamywane jest również u nich stereotypowe myślenie dotyczące braku perspektyw życiowych. Realizacja projektu, stwarzając młodzieży możliwość zdobycia nowych doświadczeń zawodowych, językowych i interkulturalnych, wzmocniła ich kompetencje osobowościowe, a po ukończeniu szkoły zwiększy ich szansę na zatrudnienie w branży gastronomicznej.- wyjaśnia Wiesława Wawroska, zastępca dyrektora CKiW.
Ten unijny program stworzył też możliwości rozwoju zawodowego kardy CKiW OHP w Pleszewie, która uczestniczyła w 7-dniowym job shodowing.
- Pracownicy Centrum dzięki udziałowi w projekcie poznali przykłady dobrych praktyk i odmiennego modelu kształcenia zawodowego, uatrakcyjnili swoje CV poprzez Europass Mobilność i certyfikaty, ponadto rozszerzyli swój warsztat pracy edukacyjnej o poznane metody. Dużą wartością działań projektowych była też możliwość nawiązania międzynarodowych kontaktów oraz podniesienia kompetencji językowych. Uczestnicy stali się bardziej pewni siebie, otwarci i tolerancyjni w stosunku do odmiennych kultur.-dodaje Wiesława Wawroska.
Udział w praktykach pozwolił zdobyć wszystkim uczestnikom nowe, unikalne na rynku pracy kwalifikacje oraz udoskonalić umiejętności językowe.
Jak przygotować się do rozmowy o pracę?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?