Jak gotować, żeby nie marnować? Wielki sukces warsztatów kulinarnych Foodsi i święto less waste na warszawskim Mokotowie

Materiał informacyjny Foodsi
Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Ba, jak przygotować posiłek z rzeczy, które normalnie nazwalibyśmy po prostu “zielskiem”? Oryginalne i niezwykle przydatne rozwiązania, na warsztatach kulinarnych less waste “Zielsko w kuchni” zaprezentował ich uczestnikom szef kuchni Piotr Ciemny. Nie zabrakło dobrej energii, entuzjazmu, zaangażowania i pyszności. Dawno nie widzieliśmy czegoś takiego.
od 16 lat

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Foodsi. Jeśli nie wiecie w czym specjalizuje się ta marka to już spieszymy z wyjaśnieniami. To polska aplikacja, dzięki której użytkownicy mogą codziennie uratować pyszne jedzenie, a także kosmetyki czy kwiaty. Do społeczności Foodsi dołączyło już niemal 5 000 lokali, w których się nie marnuje.

Idea jest prosta - restauracje, sklepy czy piekarnie, jeśli nie uda im się sprzedać danego dnia wszystkich produktów, poprzez aplikację mogą zaprosić do siebie osoby z okolicy, które chętnie odbiorą przygotowaną przez lokal paczkę-niespodziankę. Dzięki takiemu układowi wszyscy wygrywają - lokal zyskuje nowych fanów i ogranicza straty, u żytkownicy mogą cieszyć się pysznym jedzeniem w niskiej cenie, a tym samym razem pomagają środowisku. Warsztaty wpisują się idealnie w tę wizję.

Wege gotowanie - less waste

Tym razem przygotowane potrawy były całkowicie bezmięsne. W warsztaty zaangażowały się też takie marki jak Free Now, dzięki któremu uczestnicy dojechali bezpiecznie i ekologicznie na miejsce, oraz Carrefour - sieć dostarczyła artykuły niezbędne do gotowania,. P atronatem medialnym objęły je Noizz i Kukbuk.

Wydarzenie odbyło się 31 maja na warszawskim Mokotowie, przy ulicy Rejtana, w studiu Little Chef. W kameralnej kuchni było kilkanaście stanowisk dla przygotowujących posiłki, wszyscy krzątali się blisko siebie, wymieniając uwagi i pomagając sobie nawzajem. To sprawiło, że atmosfera była niemal rodzinna, a wszyscy wsłuchiwali się w instrukcje, których udzielali im profesjonalni kucharze.

Co przygotowali uczestnicy warsztatów?

Placki z chmielem pospolitym i warzywami, do których nadadzą się niemal każde warzywa z naszej domowej lodówki, c hłodnik z buraków z sezonowymi warzywami, tiramisu z kawą z cykorii podróżnik oraz kiszonki, do których został wykorzystany kalafior, młode marchewki, cebula i rzodkiewki.

Wśród uczestników pojawił się m.in. popularny raper składu Molesta Ewenement – Vienio. Jak sam mówił - od 18 lat nie je mięsa. - To jest niesamowite, od tylu lat nie jem mięsa i nadal odkrywam nowe smaki. Ciągle trafiam na coś niezwykłego. Tutaj jest niesamowite zaangażowanie, bardzo mi się podoba ta energia. Na nasze pytanie czy przyczyniły się do tego przygotowywane potrawy odpowiadał z uśmiechem: - myślę, że tak. Ta moc roślinności i zieleni mnie nakręca, a ja przekazuję tę pozytywną energię innym.

Wydarzenie poprowadził Piotr Ciemny

Ekspert pokazał, jak wykorzystać rośliny, które możemy znaleźć w ogródku lub lesie i połączyć je z sezonowymi warzywami. Doradził również jak wykorzystać warzywa, które zalegają w lodówce, zdradził tip jak wykorzystać liście kalafiora, a także jak łatwo przyrządzić kiszonki. Podczas warsztatów powstały pyszne dania i nic się nie zmarnowało.

O wydarzeniu opowiadała nam też Ewa Pawella, Head of Marketing Foodsi, r ównież podekscytowana energią i zaangażowaniem uczestników. - Dzisiaj mamy nawet obsadę troszkę ponad stan, ale to dobrze. Widać, że zainteresowanie przygotowaniem potraw w duchu less waste i niemarnowanie jedzenia jest coraz popularniejsze - mówiła. Na koniec wszyscy przy jednym stole konsumowali wspólnie przygotowane posiłki.

Uczestnikami warsztatów byli dziennikarze oraz influencerzy, a także kilku użytkowników Foodsi, którym udało się zdobyć wejściówkę poprzez Instagram. Foodsi w planach ma już organizację kolejnych warsztatów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Jak gotować, żeby nie marnować? Wielki sukces warsztatów kulinarnych Foodsi i święto less waste na warszawskim Mokotowie - Nasze Miasto

Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto