Przepisy z XIII edycji Gminnego Konkursu Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu
Jolanta Marciniak z Piekarzewa "Popapraniec"
Ciasto: 5 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1/4szkl. oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl. kokosu, 1/2 szkl. maku, 1 łyżka kakao Wykonanie:Ubijamy białka, dodajemy żółtka. Powoli wlewamy olej, a na koniec wsypujemy mąkę. Ciasto dzielimy na trzy części. Dodajemy mak, kokos i kakao. Ciasto wkładamy na blachę na przemian. pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni. Kroimy na pół i skrapiamy alkoholem Masa budyniowa:2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 kostka margaryny, 1/2 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, polewa czekoladowa,migdały Wykonanie: na mleku gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z margaryną z cukrem i sokiem z cytryny. 3/4 masy wkładamy na spód. posypujemy posiekanymi migdałami. Przykrywamy drugą połową. Dekorujemy resztą masy, polewą i wiórkami z migdałami