Uczniowie promowali dobre nawyki żywieniowe
Uczniowie z klasy 1c pleszewskiej "Trójki" obchodzili Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. - W jego ramach wykonali "wesołe", warzywne kanapki. Rozmawiali również o wartościach odżywczych warzyw i owoców, które przynieśli w koszyczkach - opowiada nauczyciela Ivetta Olińska. Celem tego dnia jest promowanie zdrowego odżywiania, dobrych nawyków żywieniowych, spożywanie regularnych posiłków, zachęcanie do aktywności fizycznej i czerpania z tego radości oraz zwalczanie rosnącego poziomu otyłości wśród dzieci w Europie.
Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji, aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej oraz spożywania drugiego śniadania.
Nadwaga powoduje spore problemy ze zdrowiem, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci z nadwagą narażone są na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję. Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób, a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka.
Polub nas na FB
POLECAMY RÓWNIEŻ
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?