Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pleszew. Powiatowe roladki z karkówki na medal

Irena Kuczyńska
Konkurs Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Gostyniu
Konkurs Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Gostyniu Małorzata Nadera
Członkinie Forum Kobiet wygrały II Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Gostyniu. Zdobyły certyfikat. Ich roladki trafią do menu

Pleszewskie gospodynie zachwyciły jurorów roladkami z karkówki. Do tego podały kopytka i zasmażaną kapustę. Potrawa zdobyła specjalny certyfikat i będzie ją serwowała znana sieć hoteli. Za rok festiwal zostanie zorganizowany w Powiecie Pleszewskim. Zamieszczamy przepis na zwycięskie roladki...

II edycja Konkursu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej odbyła się 12 października br. w klasztorze na Świętej Górze koło Gostynia. Aby zaprezentować swoje lokalne specjały do Gostynia zjechały przedstawicielki kilkunastu Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń kobiecych z całego województwa.

Konkurs kulinarny odbywał się w dwóch kategoriach: cukierniczej i na tradycyjną potrawę wielkopolską.

Walory smakowe i wygląd potraw oraz wyrobów cukierniczych oceniało jury w składzie: szef kuchni hoteli „Pietrak” Wojciech Gubański jako przewodniczący, prezes Slow Food Wielkopolska i znawca regionalnej tradycji kulinarnej Marek Gąsiorowski, autor przewodników kulinarnych Andrzej Kuźmiński oraz mistrz cukiernictwa z firmy Zelandia Michał Doroszkiewicz.

Powiat Pleszewski reprezentowało Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego z przewodniczącą Jolantą Pankowiak. Wsparcia organizacyjnego udzielił delegacji Wydział Promocji Starostwa Powiatowego w Pleszewie. pl

Pleszew.naszemiasto.pl na Facebooku - dołącz do naszej społeczności!

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected] lub zadzwoń: (62) 742 00 62, (62) 742 58 25, 502 499 363

Konkurs okazał się sukcesem dla naszej reprezentacji. Roladki z karkówki Stowarzyszenia Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego zajęły I miejsce w kategorii „danie na ciepło”. Stowarzyszenie startowało też w kategorii cukierniczej. Panie zaprezentowały eklerki oraz strucel makowy, za które otrzymały wyróżnienie. W kategorii cukierniczej I miejsce zajęły kopczyki nowomiejskie, które przygotowały przedstawicielki Ziemi Średzkiej.

- Naprawdę wysoki poziom, chylę nisko czoło - przyznał Wojciech Gubański przed wręczeniem nagród laureatom.

Celem konkursu była promocja regionów poprzez ekspozycję potraw związanych z Wielkopolską. Konkurs zorganizowano po raz drugi. Pierwszy Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej odbył się rok temu w Gnieźnie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto