Piernikowe szaleństwo w Starej Stajni
Pierniki są nieodłącznym elementem tradycji obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia. Wiedzą o tym w Hotelu Karczma Stara Stajnia, w którym zorganizowano wspólne warsztaty z pieczenia i lukrowania wyjątkowych pierników. Tajemnica tego symbolicznego wypieku tkwi w miodowo-korzennym smaku i aromacie, gdzie miód miesza się z cynamonem i kardamonem i stanowi kwintesencję smaku i zapachu tych świątecznych ciasteczek.
W Starej Stajni zapachniało świętami. Zapachniało w dosłownym tego słowa znaczeniu, gdyż od samego południa unosił się zapach korzennych przypraw. Młodsi i starsi ochoczo przystąpili do pracy. Ciasto zostało zagniecione i rozwałkowane. Wszystkim podobało się wykrawanie świątecznych kształtów – choinek, bałwanków, aniołków, dzwonków przy pomocy foremek. Następnie pierniki nabierały koloru w piekarniku. Kolejnym etapem było ozdabianie pierników za pomocą lukru i kolorowych posypek. A później... większość przygotowanych pierniczków została... zjedzona.
Polub nas na FB
POLECAMY RÓWNIEŻ
[g]8330796[/sc]
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?