MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Być może to znasz, że kiedy zjesz coś ostrego, to lepiej,...
fot. freepik

Zjesz je i będziesz pędzić do toalety. Po jakich produktach jest biegunka? Lepiej ich nie jedz, jeśli nie chcesz niespodzianki

Pikantne jedzenie

Być może to znasz, że kiedy zjesz coś ostrego, to lepiej, żeby toaleta była blisko… Pikantne potrawy to jedna z najczęstszych przyczyn biegunki wywołanej jedzeniem. A jeżeli twój organizm nie jest przyzwyczajony do mocnych smaków, prawdopodobieństwo nagłej potrzeby skorzystania z WC wzrasta.

Za ostrym smakiem – i często biegunką – stoi kapsaicyna. Znajdziesz ją m.in. w papryczkach chili czy mieszankach curry. Kapsaicyna może przynosić korzyści zdrowotne (np. leczenie bólu i zapalenia stawów), ale jest też silnie drażniąca – może podrażniać błonę śluzową żołądka podczas trawienia. Teraz już pewnie wiesz, dlaczego o niektórych pikantnych potrawach mówi się, że „piecze dwa razy”...

Kapsaicyna spożywana w dużych ilościach może powodować:
- mdłości,
- wymioty,
- ból brzucha,
- palącą biegunkę.

Jeżeli ostre potrawy powodują u ciebie biegunkę, spróbuj używać przypraw, które nie zawierają kapsaicyny (np. mielona papryka czy musztarda w proszku).

Zobacz również

Lisewo Malborskie zbiera na mural z wąskotorówką. W sobotę festyn

Lisewo Malborskie zbiera na mural z wąskotorówką. W sobotę festyn

Będzie budowa drogi powiatowej w gminie Iłża. Powstanie też most [ZDJĘCIA]

NOWE
Będzie budowa drogi powiatowej w gminie Iłża. Powstanie też most [ZDJĘCIA]

Polecamy

Moje wielkie polskie wesele, czyli jak zorganizować ślub bez finansowej katastrofy?

Moje wielkie polskie wesele, czyli jak zorganizować ślub bez finansowej katastrofy?

Złóż wniosek o 300 plus. Kto może skorzystać? Gdzie składać wnioski i kiedy wypłaty?

Złóż wniosek o 300 plus. Kto może skorzystać? Gdzie składać wnioski i kiedy wypłaty?

Najlepsza zupa soczewicowa. Zrobisz ją w jednym garnku

Najlepsza zupa soczewicowa. Zrobisz ją w jednym garnku