MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Horoskop na wtorek dla wszystkich znaków zodiaku. Sprawdź!

Horoskop na wtorek dla wszystkich znaków zodiaku. Sprawdź!

Festiwal ETNOTYGIEL w Kielcach. Na finał będzie koncert zespołu Tęgie Chłopy

Festiwal ETNOTYGIEL w Kielcach. Na finał będzie koncert zespołu Tęgie Chłopy

Polecamy

Znaczące odkrycia w Kowalewku i wspomnienia mieszkańców

Znaczące odkrycia w Kowalewku i wspomnienia mieszkańców

Najprostsze ciasto drożdżowe z truskawkami. Dodaj jeden składnik i będzie wilgotne

Najprostsze ciasto drożdżowe z truskawkami. Dodaj jeden składnik i będzie wilgotne

Zapewnij dziecku najlepszą zabawę w ogrodzie. Jakie zabawki do ogrodu się przydadzą?

Zapewnij dziecku najlepszą zabawę w ogrodzie. Jakie zabawki do ogrodu się przydadzą?