18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkopolskie potrawy na warsztatach[PRZEPISY]

Irena Kuczyńska
Zalewajka, wątróbka z jabłkami, zasmażana kapusta, kluski i placek przyrządzały panie podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego

Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego realizuje projekt Dziedzictwo kulinarne – tradycyjnie, smacznie i zdrowo Projekt jest współrealizowany z Urzędu Wojewódzkiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu i skierowany jest do 202 mieszkanek powiatu pleszewskiego.
W ramach projektu prowadzone są warsztaty kulinarne we wszystkich gminach powiatu pleszewskiego.
- Warsztaty składają się z: części praktycznej, degustacji potraw i części teoretycznej - Prezentacja kuchni wielkopolskiej - mówi Jolanta Pankowiak z FKPP.

Zalewajka
0,5 kg ziemniaków,
0,5 kg kości wędzonych,
15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy,
włoszczyzna (bez kapusty),
łyżka oleju,
2 duże cebule,
4 - 5 ząbków czosnku,
kilka suszonych grzybów,
butelka żurku,
majeranek,
pieprz, sól.
Sposób wykonania:
W wywarze z kości wędzonych ugotować ziemniaki i włoszczyznę. Grzyby namoczyć w małej ilości wody, ugotować, pokroić i razem z wywarem dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek lub kiełbasę. Dodać do ziemniaków, wlać żur, chwilę gotować. Przyprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

Wątróbka z jabłkami
50 dag wątróbki drobiowej,
2 kwaskowate jabłka,
2 cebule,
sól, pieprz,
majeranek, tymianek,
oliwa do smażenia.
Sposób wykonania:
Wątróbkę dokładnie umyć, obrać z błon, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w plasterki, jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać wątróbki, smażyć na średnim ogniu. Dodać cebulę podsmażyć a po chwili dodać jabłka. Dusić pod przykryciem przez 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością roztartego majeranku i tymianku. Podawać z ziemniakami i wtedy mamy gotowe danie obiadowe.

Kapusta kiszona zasmażana
kapusta kiszona, 70dag,
Boczek wędzony najlepiej chudy, około 20dag,
cebula, 1większa,
mąka, 1,5łyżki,
Olej lub masło do zasmażki,
Pieprz, cukier, sól,
Sposób wykonania:
Kapustę pokroić jeżeli jest bardzo kwaśna to opłukać przełożyć do garnka zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Gdy będzie już miękka odcedzić dodać około pół łyżeczki cukru, pieprz do smaku. Można również dodać pieprz ziołowy. Na patelnię wlać olej i wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Ładnie go obsmażyć na rumiano. Dodać do boczku pokrojona w kostkę cebulę i również zrumienić. Na końcu dodać mąkę, wymieszać. Zasmażkę wlać do kapusty i dobrze wymieszać. Jeżeli będzie taka potrzeba kapustę dosolić. Można dodać masła.

Kluski z ziemniaków
ziemniaki -1 kg,
mąka ziemniaczana- 30 dag,
jajko, sól.
Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ziemniaki przełożyć do garnka lub miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka. W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem). Z ciasta formować małe kulki. W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową. Kluski podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów, ale również samodzielnie np. z przesmażoną cebulą lub boczkiem.

Placek z owocami
2 jajka,
1 szklanka maślanki,
1 szklanka cukru,
3 szklanki mąki,
¾ szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
Owoce sezonowe.
Kruszonka:
masło lub margaryna,
mąka, cukier,
cukier waniliowy, żółtko,
mogą być wiórki kokosowe.
Sposób wykonania:
Jaja utrzeć z cukrem, dodać kolejno: maślankę, mąkę z proszkiem oraz olej. Ciasto wyłożyć na blachę na to owoce i kruszonkę. Piec 40 min. 180 C.

pl

Pleszew.naszemiasto.pl na Facebooku - dołącz do naszej społeczności!

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected] lub zadzwoń: (62) 742 00 62, (62) 742 58 25, 502 499 363
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wielkopolskie potrawy na warsztatach[PRZEPISY] - Pleszew Nasze Miasto

Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto