We Wrześni odbył się etap wojewódzki XXIV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W konkursach wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Usługowo - Gospodarczych w Pleszewie.
Tematem przewodnim tegorocznego turnieju piekarskiego było: „Rzemiosło – nasza przyszłość”. Podczas konkursu należało wykonać eksponat artystyczny oraz chleb okolicznościowy. Zespół Szkół Usługowo - Gospodarczych w Pleszewie reprezentował Lucjan Malinowski, który praktycznie zawodu uczy się w piekarni w Żegocinie – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Czerminie.
Natomiast tematem turnieju kucharskiego były:„Wariacje z wieprzowiny”. Przyszli kucharze przygotowywali potrawy z mięsem wieprzowym w roli głównej, sporządzając je różnymi metodami i "ubierając" je wyszukanymi dodatkami. Szkołę reprezentował Kacper Wachowiak odbywający praktyki zawodowe w Restauracji „Piotruś” w Choczu.
W turnieju piekarskim pierwsze miejsce zajęło Gniezno, drugie miejsce Pleszew, a trzecie Leszno. Lucjan Malinowski zdobywając drugie miejsce został uhonorowany srebrnym medalem, otrzymał puchar i nagrody rzeczowe.
W turnieju kucharskim pierwsze miejsce zajęła Września, drugie miejsce Kościan, trzecie miejsce Leszno.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?