Organizacjami wysyłającymi uczniów na staż są trzy szkoły z Prowincji Manavgat, które zawiązały konsorcjum na czas realizacji zadania. Głównymi celami projektu są rozwijanie umiejętności zawodowych uczniów, poprawa ich umiejętności językowych oraz wzrost konkurencyjności na europejskim rynku pracy
.-Podczas pobytu w Polsce grupa ma okazję poznać tajniki polskiej kuchni, polskie zwyczaje i tradycje związane z jedzeniem. Tego typu partnerstwa dają możliwość wzajemnego uczenia się, wymiany najlepszych praktyk oraz rozwijania struktur współpracy międzynarodowej -wyjaśnia Izabela Werner, dyrektor Gimnazjum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej prowadzonej przez Stowarzyszenie Edukacja - Młodzież.
Realizację projektu zaplanowano na dwa lata. Już w maju 2017 roku pierwsza czteroosobowa grupa stażystów odbyła pierwszy dwutygodniowy staż gastronomiczny w Pleszewie. Wówczas stażyści z obu grup zapoznawali się z codziennym życiem, rozwijali swoje umiejętności językowe, oraz poznawali kulturę polską. Odwiedzili też wiele miast, w tym odbyli wycieczki m.in. do Poznania, Wrocławia, Gniezna i Gołuchowa. Uczniowie nauczyli się również samodzielności, poszerzyli swoje kompetencje językowe i nawiązali liczne przyjaźnie.
Źródło CKIW OHP Pleszew
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?