Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Domowy paprykarz szczeciński...
fot. Paweł Epler

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

Domowy paprykarz szczeciński

Składniki
2 wędzone makrele
2 szklanki ugotowanego ryżu
4 duże, obrane i wypestkowane pomidory
2 szalotki drobno pokrojone
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1 starta marchewka
szklanka dobrej jakości pulpy pomidorowej
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
łyżka masła

Wykonanie
Przygotowanie paprykarza jest banalnie proste. Na rozgrzane masło wrzucić marchewkę, szalotkę oraz czosnek i lekko przesmażyć. Dodać koncentrat i podgrzewać dwie minuty, ciągle mieszając, żeby się lekko ogrzał i trochę karmelizował. Dorzucić pomidory i pulpę. Ogrzać i pozwolić, żeby lekko zgęstniało i odparowało. Odstawić do ostygnięcia. Makrele obrać ze skóry i ości, wrzucić do malaksera i lekko zmiksować. Rybę wymieszać z ryżem i przestudzoną masą pomidorową. Doprawić solą, papryką, pieprzem, chilli i dymką.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Zobacz również

Borussia pokonała PSG w półfinale Ligi Mistrzów. BVB zagra ponownie na Wembley

Borussia pokonała PSG w półfinale Ligi Mistrzów. BVB zagra ponownie na Wembley

Pierwsza sesja proszowickiej Rady Powiatu. Wszystkie funkcje dla radnych PiS

Pierwsza sesja proszowickiej Rady Powiatu. Wszystkie funkcje dla radnych PiS

Polecamy

Podwójne Community Day w maju w Pokemon GO? Zobacz tajemniczy zwiastun

Podwójne Community Day w maju w Pokemon GO? Zobacz tajemniczy zwiastun

Jedziesz na wakacje do Dubaju? Tych atrakcji już nie zobaczysz!

Jedziesz na wakacje do Dubaju? Tych atrakcji już nie zobaczysz!

Masz astmę? To wyzwala napady duszności. Sprawdź i uważaj!

Masz astmę? To wyzwala napady duszności. Sprawdź i uważaj!