MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Bielsku-Białej. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Bielsku-Białej
Najlepsze lodziarnie w Bielsku-Białej NataliaDeriabina
Zobacz, gdzie znajdziesz lodziarnie w Bielsku-Białej. Niewątpliwie wszyscy kojarzą lody z sezonem letnim. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, mogą okazać się najlepszym sposobem na ochłodę. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Bielsku-Białej.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Bielsku-Białej?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Bielsku-Białej

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Bielsku-Białej, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Bielsku-Białej?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Dlatego też nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie zawierają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Co wiemy o historii lodów?

W Polsce pisano o lodach już w XVII wieku. Pierwszy raz przepis na nie umieszczono w książce kucharskiej w 1783 roku. W tamtych czasach obecne były one jedynie na królewskim dworze, a po pewnym czasie na szlacheckich stołach.

Szerszą popularność lody zyskały w dwudziestoleciu międzywojennym. Były one sprzedawane ze specjalnych wózków na ulicach Krakowa, Warszawy, Lwowa pod postacią dwóch złączonych ze sobą wafli. Otwarto także pierwsze lodziarnie, które wabiły do siebie rzesze zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto