Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Pleszewie. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na lody w Pleszewie?
Gdzie na lody w Pleszewie? Kerkez
Przeczytaj, gdzie znajdziesz lodziarnie w Pleszewie. Sezon letni z pewnością większości z nas kojarzy się z lodami. W gorący, słoneczny dzień okażą się najlepszym sposobem na ochłodę. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Pleszewie.

Spis treści

Tutaj zjesz lody w Pleszewie

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Pleszewie

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Pleszewie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Pleszewie?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. A do tego możemy zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Dlatego też ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. To najczęściej sorbety lub lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Są równie smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały lody kiedyś?

Po II wojnie światowej lody produkowano w Polsce na większą skalę, a ich konsumpcja stała się popularna. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je łyżkami na andruty lub wafle. Smaki oferowane wówczas nie były zbyt urozmaicone. Głównie były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Stopniowo powstawały nowe smaki, a ich produkcja rosła w siłę. Podawane były w waflowych pucharkach, zaczęły pojawiać się także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto