MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające, a także...
fot. Cora Miller/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Niepotrzebne obieranie warzyw i owoców

Błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające, a także witaminy i składniki mineralne w warzywach i owocach zgromadzone są w największych ilościach w barwnej skórce i tuż pod nią. Z tego powodu nie warto obierać m.in. jabłek, gruszek, śliwek, a także pomidorów i ogórków, czyli produktów z jadalną skórką. Marchew, ziemniaki czy pietruszkę lepiej oskrobać niestalowym nożykiem, gdyż starta warstwa będzie cieńsza niż ta obrana, a to oznacza mniejsze straty niezbędnych składników odżywczych.

Kontrowersję budzi jednak fakt stosowania przez producentów substancji chemicznych spowalniających procesy dojrzewania warzyw i owoców, które także uatrakcyjniają ich wygląd i chronią przed psuciem się w transporcie. Gdy nie mamy pewności co do pochodzenia produktów, przed obraniem, należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą lub z użyciem płynów do czyszczenia warzyw i owoców. Preparaty tego typu niszczą szkodliwą mikroflorę oraz substancje chemiczne obecne na powierzchni skórki.

Zobacz również

Długa przerwa w meczu Górnik - Puszcza. Piłkarze poszli do tunelu

Długa przerwa w meczu Górnik - Puszcza. Piłkarze poszli do tunelu

Na autostradzie A2 niedaleko Konina zapalił się samochód

Na autostradzie A2 niedaleko Konina zapalił się samochód

Polecamy

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje