Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szkoła na widelcu! Uczniowie "Trójki" i zdrowe jedzenie

RED
Szkoła na widelcu
Szkoła na widelcu Sandra Perlińska
Gimnazjaliści z pleszewskiej "Trójki" wzięli udział w zajęciach edukacyjno - kulinarnych. Młodzież przygotowała krem z dyni i gruszki, hummus z buraczków i deser z kaszą jaglaną. Zajęcia były przeprowadzone przez specjalistów z Fundacji "Szkoła na widelcu" w ramach akcji "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców".

W czwartek w ramach szóstej edycji kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” razem z Fundacją „Szkoła na widelcu” przeprowadzone zostały warsztaty dla gimnazjalistów. Uczniowie z Zespołu Szkół Publicznych nr 3 w Pleszewie spotkali się z wykwalifikowanymi specjalistami, którzy pokalali im, w jaki sposób można zadbać o zdrowie, kondycję fizyczną, urodę i samopoczucie poprzez codzienne spożywanie zalecanej porcji owoców i warzyw.

– Dorastająca młodzież potrzebuje dużej dawki energii oraz składników odżywczych (witamin i minerałów), które umożliwią im rozwijanie swoich zdolności – intelektualnych i fizycznych. Dzięki spożywaniu pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, nastolatkowie dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz potrzebnych witamin i minerałów. Takie porcje możemy wkomponować w śniadanie, obiad, przekąskę oraz kolację, co z pewnością przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu – mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk i ekspert ds. żywienia kampanii „Pora na pomidora…”.

Gimnazjaliści samodzielnie przygotowali m.in. pożywną sałatkę z pomidorów i czarnej soczewicy, humus buraczkowy, krem z dyni i gruszki czy budyń jaglany z owocami.

– Głównym celem prowadzonych przez nas warsztatów jest pokazanie nastolatkom, że gotowanie może być interesującą formą spędzania wolnego czasu, a dbanie o to, co jemy, ma odzwierciedlenie w naszym wyglądzie i samopoczuciu. Potrawy, które będziemy przygotowywać z młodzieżą, oprócz tego, że są pełnowartościowe, są też smaczne i dobrze wyglądają. Wierzymy, że to dobra droga, by zmotywować nastolatków do częstszego sięgania po zdrowe i pełnowartościowe produkty, takie jak warzywa i owoce, oraz ograniczenia spożycia wysoko przetworzonych i kalorycznych przekąsek – dodaje Katarzyna Pieczyńska, ekspert ds. żywienia Fundacji „Szkoła na widelcu”.

Działania sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto