Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To kwas fosforowy i jego związki (fosforan: sodu, potasu,...
fot. rawpixel/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E338-E452 – Fosforany

To kwas fosforowy i jego związki (fosforan: sodu, potasu, wapnia, magnezu, di-, tri- i polifosforany), używane w żywności w charakterze regulatora kwasowości, emulgatora i substancji wiążącej. W największych ilościach spożywane są wraz z produktami takimi jak napoje gazowane, zwłaszcza typu cola, sery topione i kremowe, zagęszczone mleko i inne przetwory mleczne (również mleczka roślinne), zabielacze do kawy, wędliny, przetwory z ryb i owoców morza, płatki śniadaniowe, desery i wiele innych produktów.

To sprawia, że wraz z przetworzoną żywnością spożywamy ich za dużo. W diecie w stylu zachodniej niektóre osoby przyjmują nawet 3-4 razy więcej tych związków niż wynosi rekomendowany limit. Tymczasem nadmiar związków fosforu jest trudny do usunięcia przez nerki. Zwiększa śmiertelność nie tylko wśród pacjentów z chorobami tego narządu, ale również liczbę zgonów w populacji ogólnej, wywołanych chorobą sercowo-naczyniową oraz ogólną. Fosforany powodują bowiem utratę z organizmu wapnia i magnezu, przyczyniając się do ich niedoborów.

Fosforany nie tylko powodują ujemny bilans związków mineralnych, niezbędnych m.in. dla zdrowia serca, ale również zmieniają aktywność genów. Jak sugerują badania, mogą oddziaływać nawet na 5 tys. genów związanych z przemianami tłuszczów i wspomagających metabolizm komórkowy w organizmie. U osób z podwyższonym poziomem fosforanów we krwi stwierdzono też preferencję siedzącego trybu życia i niewielkiego poziomu aktywności.

Zobacz również

Pożar w budynku mieszkalnym na ulicy Lipowej w Białogardzie. Interweniowali strażacy

Pożar w budynku mieszkalnym na ulicy Lipowej w Białogardzie. Interweniowali strażacy

Hala Gąsienicowa w Tatrach już bez śniegu. Za to szczyty wciąż ośnieżone ZDJĘCIA

Hala Gąsienicowa w Tatrach już bez śniegu. Za to szczyty wciąż ośnieżone ZDJĘCIA

Polecamy

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Z nim już zawsze będziesz wiedzieć ile wypić wody. Wykorzystaj kalkulator picia wody

Z nim już zawsze będziesz wiedzieć ile wypić wody. Wykorzystaj kalkulator picia wody

Jedziesz odpocząć i pojawia się ona… Jak zapobiegać biegunce w czasie podróży?

Jedziesz odpocząć i pojawia się ona… Jak zapobiegać biegunce w czasie podróży?