Spomasz nagrodzony w konkursie ,,Innowacyjni dla Wielkopolan''

Irena Kuczyńska
Dr hab. inż. Tadeusz Pawłowski – Dyrektor Przemysłowego Instytutu Maszyn Rolniczych Mateusz Klemenski - Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Przewodniczący kapituły konkursu I-Wielkopolska Tadeusz Rak – Prezes Zarządu Fabryka Maszyn Spożywczych "SPOMASZ" Pleszew S.A. Spomasz Pleszew Sa
Spomasz Pleszew S.A zdobył nagrodę Marszałka Województwa Wielkopolskiego w VII edycji konkursu ,,i- Wielkopolska'' - Innowacyjni dla Wielkopolan w kategorii Innowacyjna Inwencja za projekt ,,Nowa generacja urządzeń do schładzania mas cukierniczych''

Fabryka Maszyn Spożywczych Spomasz SA wraz z Przemysłowym Instytutem Maszyn Rolniczych w Poznaniu to laureaci konkursu w kategorii „Innowacyjna Inwencja”, za projekt „Nowa generacja urządzeń do schładzania mas cukierniczych”. Podmiot badawczy otrzymał czek na 100 tys. złotych, a przedsiębiorstwo na 50 tys. złotych. Zwycięzcy skorzystają również z pakietu promocyjnego, przygotowanego przez Urząd Marszałkowski.

Urządzeniem, które zapewniło Spomaszowi nagrodę, jest stół do schładzania masy pomady mlecznej, z której produkuje się cukierki - krówki. Nagrodę - statuetkę oraz czek na 50 000 złotych odebrał prezes Fabryki Spomasz S.A Tadeusz Rak podczas gali w poznańskim ośrodku Telewizji Polskiej.

Projekt innwacyjnego stołu powstał w biurze konstrukcyjnym w Spomaszu. Kieruje nim mgr inz. Tomasz Szafraniak

mówi prezes Spomaszu Tadeusz Rak.Prezes twierdzi, że

prawdziwa krówka jest wyprodukowana na urządzeniach, które wykonano w pleszewskim Spomaszu wg pleszewskiej receptury

.
Prawdziwa krówka powstaje z surowego masła, mleka oraz cukru. Masa krówkowa jest gotowana w urządzeniach produkowanych w pleszewskim Spomaszu. Po wdrożeniu innowacyjnego urządzenia - stołu z kwasoodpornej stali - masa krówkowa będzie schładzana wodą, która ma krążyć w zamkniętym obiegu. Do tej pory woda trafiała do kanału ...

Prawdziwa krówka po pokrojeniu masy na stole, trafia w delikatne ręce kobiet, które zawijają je w papierki. Kolejny etap to 7 dni leżakowania.

W tym czasie cukierek dojrzewa.

Dobra krówka po przełamaniu w środku ma łezkę

mówi Tadeusz Rak. dodaje, że krówki jako produkt naturalny - trafiają do wielu krajów świata.

Koronawirus: bezpieczeństwo na bazarach

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3