Smaki śląskiej kuchni - Bytom
W środę, 5 lutego o godzinie 18, Muzeum Górnośląskie zaprasza na drugą opowieść z cyklu: "Literatura w kuchni. Kuchnia w literaturze." Tym razem mowa będzie o dziejach bigosu w literaturze.
- Rozważania będą dotyczyły historii tej bardzo polskiej i uniwersalnej potrawy, historii jej nazewnictwa, obecności potrawy w poezji, prozie i dawnych książkach kucharskich, dziejów konotacji słowa bigos. Odpowiemy na pytanie czym się różni bigos od bigosowania, pokażemy bigośnicę i opowiemy jak z bigoska wyrósł bigos - mówi Jolanta Zaczkowska z Muzeum Górnośląskiego, która poprowadzi spotkanie.
Natomiast w piątek, 7 lutego o godzinie 17, poznamy tajemnicę przyrządzania słynnego, śląskiego deseru - kopy ornontowickiej Potrawa wygrywa nieustannie kolejne konkursy kulinarne, a 21 grudnia 2012 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na spotkaniu w Bytomiu odbędzie się pokaz kulinarny tego deseru połączony z degustacją, przygotowany przez Centrum Kultury i Promocji ARTeria z Ornontowic.
Zofia Zborowska i Andrzej Wrona znów zostali rodzicami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?