W skrócie
Domowy rosół dla zdrowia i urody
Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Najlepiej takiego, jaki robiły nasze mamy i babcie. Tradycyjny rosół to pyszna i sycąca zupa, którą gotuje się na mięsie i kościach z dodatkiem warzyw, tzw. włoszczyzny. To prawdziwa bomba witaminowa dla zdrowia! Dostarcza organizmowi:
- witaminę B2,
- witaminę B12,
- potas,
- selen,
- cynk
- miedź,
- wapń,
- fosfor.
Działa dobroczynnie na nasze jelita, wspiera metabolizm, wzmacnia stawy, a nawet poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, dzięki zawartości kolagenu.
Duża ilość kolagenu w rosole wynika z gotowania go na mięsie wraz z kościami i chrząstkami. Ten cenny składnik nie tylko wspomaga nasze stawy, ale także poprawa wygląd skóry, przywraca jej nawilżenie, elastyczność i gładkość.
Kliknij w przycisk i sprawdź w galerii, jak zrobić rosół krok po kroku
Wspominała o tym niedawno w swojej relacji z podróży po Stanach Zjednoczonych blogerka Jessica Mercedes.
„W Stanach teraz jarają się rosołem. Dziewczyny piją to np. na śniadanie na czczo, bo chcą mieć piękną, młodą cerę, bo rosoły są pełne kolagenu. Tak to sobie tłumaczą” – powiedziała Jemerced.( źródło: www.papilot.pl)
Ważne, by do gotowania rosołu wybierać mięso jak najlepszej jakości. W naszym przepisie polecamy kurczaka zagrodowego, którego chów prowadzony jest bez antybiotyków. Dodatkowo proponujemy dodać do rosołu pod koniec gotowania ząbki czosnku, które poprawią naszą odporność.
Przepis na rosół z kurczaka zagrodowego
(duża porcja, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Składniki:
- kurczak zagrodowy (chów bez antybiotyków)
- 3 nieduże marchewki lub 2 większe
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- cebula
- 3 małe ząbki czosnku
- kawałek pora
- natka pietruszki
- 3 ziela angielskie
- listek laurowy
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie liść lubczyku suszony
- opcjonalnie kawałek selera naciowego z nacią
Jak zrobić rosół krok po kroku?
- Kurczaka umyj i pokrój na części.
- Włóż mięso do garnka i zalej zimną wodą ok. 3 l.
- Umyj i obierz warzywa.
- Cebulę zrumień na suchej patelni lub nad palnikiem.
- Gdy woda z kurczakiem się zagotuje zacznij odszumowywać rosół tzn. za pomocą łyżki cedzakowej lub zwykłej łyżki obiadowej należy zbierać pianę na powierzchni bulionu. Jeśli tego nie zrobimy, rosół nie będzie klarowny.
- Dodaj warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i lubczyk i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, przez 1,5 godziny.
- Pod koniec gotowania dodaj obrane ząbki czosnku.
- Dopraw rosół solą i pieprzem do smaku. Gotowe!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Zdrowa zupa krem z pieczonych buraków. Jest pyszna i pożywna. Zobacz przepis
- Risotto z kurczakiem i pieczarkami. Sprawdź przepis
- Najlepszy przysmak na tłusty czwartek. Sprawdź prosty przepis na faworki
- Domowy rosół rozgrzewa i wzmacnia odporność. Oto przepis na pyszny bulion
- Pomysł na łatwy i pyszny obiad. Dodaj ten składnik do bigosu, a efekt Cię zaskoczy
- Kajmak i orzechy. Przepis na pyszne, domowe batoniki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dotacje na ogródki działkowe