Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Piłkarki AP Orlenu przegrały i spadły z podium. Pogrom Pogoni Dekpolu

Piłkarki AP Orlenu przegrały i spadły z podium. Pogrom Pogoni Dekpolu

Świetna frekwencja na meczu Lecha. Lepszy w tym sezonie tylko Ruch

Świetna frekwencja na meczu Lecha. Lepszy w tym sezonie tylko Ruch

Polecamy

Pomogły w zatrzymaniu złodzieja klocków, wartych ponad 1200 złotych! Trafił za kratki

Pomogły w zatrzymaniu złodzieja klocków, wartych ponad 1200 złotych! Trafił za kratki

Już wkrótce odbędzie się impreza plenerowa dla Filipka

Już wkrótce odbędzie się impreza plenerowa dla Filipka

Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze

Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze