W poniedziałkowe przedpołudnie na targowisku przy ulicy Ogrodowej w Pleszewie jest smacznie i kolorowo. Wszystko za sprawą warzyw i owoców, które prezentują nam na swoich straganach handlujący na placu. Swoje stoiska w dzień targowy otwiera między innymi Mariusz Perczyński, Krzysztof Mikołajczak, Dawid Ręczniewski, Piotr Michalak i Arleta Janiszewska.
Kuszące owoce sezonowe
O tym, że pogoda rządzi owocami i determinuje ich obecność na straganach, wiemy nie od dziś. Pleszewianie w okresie wakacyjnym targowisko odwiedzają tłumnie i przede wszystkim - z chęcią. Lato to szczególny okres, podczas którego pojawiają się świeże owoce sezonowe, wyczekiwane przez wielu. - Szczególnym zainteresowaniem w tym okresie cieszą się właśnie owoce sezonowe. O wiśnie, czereśnie, porzeczki, maliny i jagody pleszewianie pytają najczęściej - opowiada Mariusz Perzyński. Na naszym targowisku, za jagody zapłacimy blisko 12 złotych za litr, natomiast za kilogram wiśni zapłacimy około 4 złotych. Ponadto znajdziemy również śliwki, borówki, morele, brzoskwinie i nektarynki. Niesłabnącym zainteresowaniem cieszą się także jabłka, które jak relacjonuje pani Arleta, znikają w mgnieniu oka.
Warzywa na przetwory i nie tylko
Targowisko oferuje nam jednak nie tylko owoce sezonowe. Gdzieniegdzie pojawia się fasolka szparagowa oraz kalafior, których cena nie przekracza już 3 złotych. Wśród warzyw wykorzystywanych do przetworów, prym wiodą przede wszystkim ogórki, które możemy nabyć za 2,50 lub 3 złote. Na targowisku nabędziemy także czosnek, koper oraz chrzan, czyli niezbędne składniki do przygotowania przetworów. W oczekiwaniu na paprykę, znajdziemy także cukinię oraz pleszewskie i malinowe pomidory.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?