18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pleszewianie na Konkursie Sztuki Kulinarnej

ZM
W Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Konkurs Sztuki Kulinarnej „Dania Rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2012”. Pleszew reprezentowali uczniowie Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych: Dorota Wykrota i Mateusz Kaźmierczak - drugoklasiści.

-Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszym była konkurencja techniczna – filetowanie dorsza w ciągu 15 minut. Drugi etap polegał na sporządzeniu zakąski z wykorzystaniem śledzi w occie i w oleju, świeżej cykorii i jabłka, oraz wykwintnego dania zasadniczego z wykorzystaniem dorsza, orzechów laskowych, mrożonego zielonego groszku. Przystawkę i danie zasadnicze należało wykonać w pięciu porcjach w czasie godziny i trzydziestu minut. Przebieg prac, oraz ich efekt w postaci gotowych potraw oceniali członkowie jury – uznani szefowie kuchni. Ocenie poddano profesjonalny sposób wykonania prac, kreatywność estetykę podania a przede wszystkim smak potrawy - relacjonuje Małgorzata Chudzyńska.

Pleszewianie jako przystawkę przygotowali jabłka zapiekane pod śledziową kołderką i ruloniki z cykoriowym nadzieniem. Ich daniem głównym była rolada dorszowa z orzechami i dipem groszkowym.

Bezkonkurencyjni okazali się warszawiacy, jednak pleszewski duet spisał się świetnie. Zyskali doświadczenie, a także mieli okazję podejrzeć między innymi wybitnych baristów i mistrza kawtingu.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto