-Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszym była konkurencja techniczna – filetowanie dorsza w ciągu 15 minut. Drugi etap polegał na sporządzeniu zakąski z wykorzystaniem śledzi w occie i w oleju, świeżej cykorii i jabłka, oraz wykwintnego dania zasadniczego z wykorzystaniem dorsza, orzechów laskowych, mrożonego zielonego groszku. Przystawkę i danie zasadnicze należało wykonać w pięciu porcjach w czasie godziny i trzydziestu minut. Przebieg prac, oraz ich efekt w postaci gotowych potraw oceniali członkowie jury – uznani szefowie kuchni. Ocenie poddano profesjonalny sposób wykonania prac, kreatywność estetykę podania a przede wszystkim smak potrawy - relacjonuje Małgorzata Chudzyńska.
Pleszewianie jako przystawkę przygotowali jabłka zapiekane pod śledziową kołderką i ruloniki z cykoriowym nadzieniem. Ich daniem głównym była rolada dorszowa z orzechami i dipem groszkowym.
Bezkonkurencyjni okazali się warszawiacy, jednak pleszewski duet spisał się świetnie. Zyskali doświadczenie, a także mieli okazję podejrzeć między innymi wybitnych baristów i mistrza kawtingu.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?