Za kilka tygodni młodzież, która uczy się w Centrum w zawodzie kucharza i stolarza będzie podchodziła do egzaminu potwierdzającego jej kwalifikacje zawodowe. Przygotowanie do niego jest konieczne bowiem uczniowie będą musieli wykazać się wiedzą teoretyczną i praktyczną przed komisją egzaminacyjną i pokazać, czego się przez trzy lata nauki zawodu nauczyli.
- Odbywanie praktyk jest niezwykle istotne w przypadku uczniów szkoły branżowej. Nauka zawodu jest podstawą, dlatego dobrze, że wracają na praktyki. Pandemia koronawirusa panuje od ubiegłego roku i wówczas musieliśmy sobie też radzić w tych niespodziewanych okolicznościach. Tegoroczne egzaminy również odbędą się w ścisłym reżimie sanitarnym i mamy nadzieję, że wszystko przebiegnie bez komplikacji - mówi Sylwia Kordylas, zastępca dyrektora Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Pleszewie.
Weryfikacja wiedzy i umiejętności podopiecznych placówki odbędzie się na terenie Centrum Kształcenia i Wychowana OHP. CKiW jest bowiem jednostką powołaną przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną w Poznaniu jako ośrodek egzaminacyjny.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Antypoślizgowy system na polskich drogach i lotniskach. "Jest to w zasadzie niezauważalne dla kierowcy"
Debata prezydencka o Gdyni. Aleksandra Kosiorek versus Tadeusz Szemiot
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?