Egzamin zawodowy, który odbył się w Centrum to drugi etap zdobywania kwalifikacji przez uczniów, którzy w tym roku kończą szkołę branżową I stopnia. Wszyscy musieli przygotować konkretną potrawę w określonym czasie. Każde z dań zostało poddane ocenie przez komisję. Podczas egzaminu młodzież musiała polegać nie tylko na swoich umiejętnościach, wyczuciu smaku i poczuciu estetyki. Konieczne było również przestrzeganie zasad bhp. Zanim jednak uczniowie przystąpili do praktycznej części egzaminu musieli zmierzyć się z teorią, którą zdawali kilka dni wcześniej. To był pierwszy z elementów weryfikacji ich wiedzy zdobytej w ciągu trzech lat nauki zawodu.
- Egzamin teoretyczny i praktyczny to elementarne zasady przygotowania do zawodu. Oba są bardzo ważne, bowiem weryfikują zdobytą na zajęciach w szkole i na warsztatach praktycznej nauki zawodu wiedzę. Trzeba pamiętać, że gastronomia to branża nie tylko trudna, ale wymagająca. Z jednej strony są duże wymagania pracodawców, a z drugiej - oczekiwania klientów. I należy temu sprostać - tłumaczy Sylwia Kordylas, zastępca dyrektora Centrum.
Egzamin praktyczny odbywał się z zachowaniem wszystkich zasad higieniczno-sanitarnych, które są wymagane nie tylko przez przepisy związane z przygotowywaniem żywności, ale i też wynikają z panującej pandemii koronawirusa.
Polub nas na FB
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Rodzina, której wybuch całkowicie zniszczył dom, otrzyma mieszkanie zastępcze
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?