Jubileusz Wielkopolskiej Izby Rolniczej
Skąpane w upalnym słońcu Gniezno gościło rolników, członkinie z KGW i KR, delegatów WIR, przedstawicieli lokalnych samorządów oraz instytucje na co dzień współpracujące z na rzecz rolnictwa i wsi. W południe w Katedrze Gnieźnieńskiej odbyła się msza święta w intencji polskich rolników pod przewodnictwem ks. Arcybiskupa Wojciecha Polaka Prymasa Polski. Po mszy odznaczono osoby, które w szczególny sposób zasłużyły się dla rolnictwa.
- Rozstrzygnięto również konkurs kulinarny pod nazwą „Od zapustów aż po Zielone Świątki”- a jego laureatkom przyznano atrakcyjne nagrody. Poszczególne powiaty przygotowywały stoiska prezentujące swój dorobek kulinarny lub folklorystyczny i artystyczny - podkreśla Lidia Ryszewska, z pleszewskiego oddziału Wielkopolskiej Izby Rolniczej.
Jubileusz WIR i ponad 50 przedstawicieli powiatu pleszewskiego
Z powiatu pleszewskiego imprezę jubileuszową odwiedziła przeszło 50 osobowa delegacja, składająca się z członkiń KGW, KR z powiatu pleszewskiego oraz delegatów Rady Powiatowej WIR w Pleszewie. Już wczesnym rankiem grupa ponad 50 osób wyruszyła z Pleszewa w kierunku gnieźnieńskiej katedry. Panie z KGW Brzezie, KGW Piekarzew, KGW Nowa Kaźmieraka, KGW Sośnica, KGW Gołuchów, KGW Szkudła, KGW Kuchary wspólnie z Gminnym Związkiem Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Pleszewie oraz delegatami Rady Powiatowej WIR w Pleszewie przygotowały stoisko wystawowe, połączone z degustacją potraw oraz lokalnych produktów, ufundowanych przez firmy oraz instytucje działające w powiecie pleszewskim.
Jubileusz Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Prezentowali bogactwo powiatu pleszewskiego
Na pleszewskim „straganku” upiększonym kłosami zbóż, kwiatami, owocami, warzywami – i jednocześnie „przeplatanym” kolorowymi makatkami, szydełkowanymi i wyszywanymi serwetkami zwiedzający mogli skosztować m.in. pyrę z gzikiem, chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem, bułki z pasztetem i ogórkiem, faszerowane gzikiem pomidory, faszerowane sałatką bułki, marynowane pieczarki, kasze z warzywami i kurczakiem, placek drożdżowy z owocami, truskawki, pomidory, ogórki, ser biały własnej produkcji, sery z OSM Kowalew - Dobrzyca. Stoisko było „wizytówką” powiatu jak i Rady Powiatowej WIR w Pleszewie i prezentowało „bogactwa” pleszewskiej ziemi.
Jubileusz Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Honorowa Odznaka
Odznakę Honorową za zasługi dla województwa wielkopolskiego otrzymał Stanisław Pietrzak z Dobrzycy. Natomiast w gronie zwycięzców wspomnianego konkursu kulinarnego znalazło się KGW Kuchary za ” Racuchy.”
- Wszystkim osobom, instytucjom wymienionym jak i nie wymienionym, które przyczyniły się do przygotowania i organizacji pleszewskiego stoiska wystawowego za ich zaangażowanie i pracę składamy serdecznie podziękowania! - zaznacza Lidia Ryszewska.
Lokalnymi sponsorami poczęstunku i stoiska wystawowego byli m.in. delegaci Rady Powiatowej WIR w Pleszewie, Bank Spółdzielczy w Dobrzycy, OSM Kowalew – Dobrzyca, Gospodarstwo Ogrodnicze Państwa Krzywych z Zielonej Łąki, Bartosz Jakóbczak - Produkcja pieczarek z Piekarzewa, Starostwo Powiatowe w Pleszewie itd.
Polub nas na FB
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?