Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co można kisić? Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta! Polecamy nietypowe przetwory - kiszony arbuz, cytryna, rzodkiewka i czosnek

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Kiszenie to doskonały sposób utrwalania żywności, a kiszonki są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dowiedz się z kolejnych slajdów, z których owoców i warzyw możesz przygotować kiszonki. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Kiszenie to doskonały sposób utrwalania żywności, a kiszonki są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dowiedz się z kolejnych slajdów, z których owoców i warzyw możesz przygotować kiszonki. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. citalliance/123RF
Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę jelitową. Jednak niewiele osób wie, że do kiszenia nadają się również inne owoce i warzywa. Podpowiadamy, co można kisić oraz podajemy prosty przepis na nietypowe kiszonki. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają kiszone warzywa i owoce.

Spis treści

Dlaczego kiszonki są zdrowe?

Kiszenie to łatwy sposób konserwacji żywności, który polega na procesie fermentacji mlekowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu dochodzi do zahamowania rozwoju bakterii gnilnych i wydłużenia świeżości produktów spożywczych.

Największą zaletą kiszonek jest to, że są one naturalnym probiotykiem, czyli produktem wywierającym korzystny wpływ na zdrowie. W jaki sposób oddziałują na organizm człowieka? Wśród ich głównych właściwości można wymienić:

  • wzrost namnażania się korzystnej mikroflory jelitowej,
  • poprawa procesu trawienia oraz regulacja rytmu wypróżnień,
  • lepsze wchłanianie witamin i związków mineralnych,
  • wzrost odporności organizmu na drobnoustroje chorobotwórcze, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko rozwoju zakażenia,
  • obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL we krwi,
  • łagodzenie objawów nietolerancji pokarmowych, w tym laktozy.

Zaobserwowano również, że regularne spożywanie produktów probiotycznych może korzystnie wpływać na układ odpornościowy poprzez pobudzenie produkcji komórek odpornościowych, czyli limfocytów.

Jak przygotować domowe przetwory na zimę? Poznaj niezawodne triki na marynaty, kiszonki i konfitury.

Co można kisić? Przepisy na kiszone rzodkiewki, czosnek oraz arbuz

Kiszenie kojarzone jest przede wszystkim z ogórkami i kiszoną kapustą, jednak niewiele osób wie, że fermentacji można poddać również rzodkiewki, czosnek, a nawet arbuza. W galerii przedstawiamy popularne warzywa i owoce, które nadają się do zrobienia kiszonek.

Te warzywa i owoce można kisić!

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co można kisić? Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta! Polecamy nietypowe przetwory - kiszony arbuz, cytryna, rzodkiewka i czosnek - Strona Zdrowia

Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto