- Promocja zdrowia w Trójce, jest nieodłącznym elementem programu wychowawczego. Krzewimy również wiedzę o lokalnych tradycjach, wielkopolskim smaku - mówi Karolina Domagalska - nauczycielka, inicjatorka przedsięwzięcia.
.
Rok temu zainicjowała Trójka święto chleba żytniego na zakwasie, wielkopolską pyrę kultywuje się tam od lat. Dziś odbyła się impreza łącząca te poprzednie akcje pod nazwą Festiwal Smaków Jesieni. Propagowano wyłącznie naturalne, zdrowe produkty.
Każda klasa przygotowywała banner, piosenkę wiersz oraz potrawy na stół wraz z przepisami. Królowały jesienne smaki: dynia, marchew, orzechy, ziemniaki, cukinia, domowe pieczywo, chleb z mąki razowej oraz zdrowe soki. Klasy prześcigały się w pomysłach na przedstawienie pysznej, zdrowej żywności.
- Nie propagowaliśmy gotowych dań pełnych konserwantów, tylko domowe, własne przetwory, wypieki pełne bogactwa ziemi. W każdej z potraw widzieliśmy serce, pracę - wspaniały smak i zapach - mówi Karolina Domagalska.
- Piekliśmy bułeczki, chleb, wyciskaliśmy soki. Szkoła wypełniona była przyjemnymi zapachami - dodaje..
Komisja przyznawała punkty a nagrodą dla wszystkich był ogłoszony przez pana dyrektora Grzegorza Jenerowicza dzień bez pytania.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?