Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp wigilijny smażony – Składniki:...
fot. https://kulinarneprzeboje.pl/

Najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na wigilijne potrawy. Barszcz czerwony, karp, pierogi, uszka, sos grzybowy, makowiec - poznaj przepisy

Najlepsze wigilijne przepisy - karp wigilijny

Karp wigilijny smażony – Składniki:
4 spore dzwonka karpia – ok. 840 g
2 szklanki mleka – 500 ml
1 średnia cebula – ok. 140 g
sok z 1 małej cytryny
mąka pszenna
bułka tarta
jajko
sól i pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia (lub oliwa z oliwek + zwykłe masło)

Przepis na smażonego karpia wigilijnego:
Dzwonka karpia pozbawić ewentualnych łusek (za pomocą noża) oraz płetw (ucinam je nożyczkami kuchennymi). Następnie porządnie opłukać rybę pod bieżącą wodą, by pozbyć się jak najwięcej śluzu. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzwonka można pozostawić w całości lub można wyciąć kręgosłup, by powstały 2 kawałki ryby.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Na dno pojemnika położyć kilka piórek cebuli, następnie ułożyć karpia, a między nim i na nim pozostałe piórka cebuli. Całość zalać dwiema szklankami zimnego mleka. Zamknąć pojemnik i schować do lodówki na całą noc (a najlepiej na całą dobę).
Następnego dnia wyciągnąć karpia z pojemnika, otrzepać z nadmiaru płynu, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić dzwonka z obu stron sokiem z cytryny. Ponownie przełożyć do czystego pojemnika, zamknąć i schować do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć karpia, dokładnie osuszyć (można ponownie papierowymi ręcznikami). Doprawić z obu stron solą i pieprzem.
Kolejno otoczyć każdy kawałek ryby w mące, rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Wedle uznania możecie panierować karpia tylko w mące, ale ja wolę karpia zdecydowanie w wersji z chrupiącą bułką tartą.
Na patelni rozgrzać z 2-3 pełne łyżki masła klarowanego. Smażyć karpia na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, by płomień palnika nie był zbyt duży, ponieważ wtedy ryba może spalić się z zewnątrz, a w środku pozostanie surowa.
Każdy usmażony kawałek karpia odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .
Karpia można usmażyć wcześniej, a tuż przed kolacją wigilijną, na chwilę przed podaniem włożyć go do piekarnika nagrzanego do ok. 100°C i podgrzać (zajmuje to ok. 10-15 minut). Smacznego!



Źródło: https://kulinarneprzeboje.pl/karp-wigilijny-smazony/

Zobacz również

W Poznaniu powstaje nowoczesne centrum. Zobacz zdjęcia z placu budowy

W Poznaniu powstaje nowoczesne centrum. Zobacz zdjęcia z placu budowy

O włos od tragedii w Łowiczu. Czterolatek wypadł z okna na beton

O włos od tragedii w Łowiczu. Czterolatek wypadł z okna na beton

Polecamy

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Góry Opawskie: Skarb ukryty na polsko-czeskim pograniczu

Góry Opawskie: Skarb ukryty na polsko-czeskim pograniczu

Pilnujesz budżetu? Nie zgadniesz, ile kosztują te czerwcowe loty i wycieczki

Pilnujesz budżetu? Nie zgadniesz, ile kosztują te czerwcowe loty i wycieczki