Najbardziej kolorowe krzewy na jesień i zimę. Ich owoce ożywią ogród i dodadzą mu barw. Zobacz, co warto mieć
Jarzębina
Jarzębina, a właściwie jarząb pospolity to znane i popularne drzewo, jednak częściej spotykane w lasach i zaroślach niż w ogrodach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jarzębinę potraktować jako drzewo ozdobne, szczególnie jeśli mamy większy ogród.
Jarzębiny ładnie kwitną późną wiosną, jednak naprawdę pięknie zaczynają wyglądać późnym latem, kiedy dojrzewają jej owoce. W dobrych warunkach będą zdobić jej pędy aż do zimy. Warto wiedzieć, że owoce jarzębiny są smaczne i zdrowe, ale nie wolno ich jeść na surowo (są wtedy toksyczne). Jednak obróbka termiczna sprawia, że stają się bezpieczne. Można je zarówno podgrzewać, jak i mrozić (wtedy również pozbędziemy się smaku goryczki, wyczuwalnego w nich). Owoce jarzębiny świetnie nadają się na przetwory, są też chętnie jedzone przez ptaki.
Jarzębiny są świetnie przystosowane do klimatu i dość zróżnicowanych warunków (nie lubią tylko nadmiaru wody). Najlepiej owocują w słonecznych miejscach.