We Wrocławiu odbył się finał XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz pod hasłem „Powiew wiosny”. Zespół Szkół Usługowo - Gospodarczych w Pleszewie reprezentował Miłosz Migaszewski, który w klasyfikacji generalnej zajął 5 miejsce w Polsce oraz uzyskał tytuł finalisty.
Finał turnieju poprzedzone były eliminacjami na etapie wojewódzkim. Maksymalna liczba punktów na etapie wojewódzkim wynosiła 100: za część teoretyczną 30, a za część praktyczną 70. W etapach wojewódzkich wzięło udział 71 cukierników i 14 piekarzy. Spośród nich 26 cukierników i 9 piekarzy uzyskało regulaminowy próg 80 punktów i zakwalifikowało się do etapu ogólnopolskiego.
Ogólnopolski turniej składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej, w której należało wykonać min. rogaliki wyborowe, chleb okolicznościowy, chałki: turecką i żydowską, bułki: kajzerki, solanki i małgorzatki oraz wyrób z ciasta półcukierniczego o tematyce wiosennej.
Praktyczną naukę zawodu Miłosz Migaszewski odbywa w Piekarni MIKO, Grzegorza Mikołajczaka w Pleszewie.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?