Duże spożycie tłuszczów omega-6 przy niedostatku tłuszczów wielonienasyconych omega-3 prowadzi do wielu schorzeń zapalnych i zwyrodnieniowych. - Idealna proporcja omega-6 do omega-3 wynosi 1:1, jednak przy dzisiejszej diecie jest to wynik prawie, że niemożliwy. Średni wynik w Polsce to 15-20:1. Jedynym sposobem zniwelowania skutków tak wysokich proporcji jest ograniczenie spożywania produktów zawierających Omega 6 i doposażenie się w Omega 3, gdyż nasz organizm nie jest w stanie sam tego wyprodukować - mówi Jacek Lewandowski.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?