Jesienna spiżarnia w Brzeziu
Domowe przetwory. Zdrowe, pachnące, takie, jak lubimy… Coraz mniej jest domów, w których przygotowuje się przetwory na zimę. Wiele rodzinnych receptur utracono bezpowrotnie. I choć w sklepach, zdaje się, można kupić wszystko, to jednak to nie ten smak... Za to panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Pleszew dbają, o to aby spiżarnie były pełne.
Gdy jesienią, czy zimą, taki słoik się otworzy to wraca wspomnienie lata. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Pleszew przekonywały, że przygotowanie przetworów z owoców i warzyw nie jest ani trudne, ani czasochłonne. A nawet najlepsza konfitura czy sałatka ze sklepu nie dorównuje tym własnoręcznie zrobionym.
Wystarczy drewniana łyżka, garnek, trochę cukru. Wybór owoców należy do tego, który będzie robił przetwory. - Wszystko zależy od tego, co lubimy - podkreślały gospodynie.
W "Jesiennej spiżarni" były więc tradycyjne receptury sporządzenia przetworów z truskawek, wiśni, malin i innych owoców dostępnych w ogródku. Dżemy, kompoty, powidła i nalewki to naturalne i smakowite desery. Oprócz tego na stoiskach można było poznać tajniki przygotowania ogórków kiszonych, ogórków małosolnych, marynowanych papryk, grzybów, kabaczków, a także dyni w occie czy gotowego przecieru pomidorowego. Bo jak się okazuje tak przygotowane warzywa świetnie nadają się na zakąski oraz dobrze pasują do codziennego obiadu. Oprócz sprawdzonych i tradycyjnych przepisów można było znaleźć i zasmakować rozmaitych i smakowitych przetworów domowych.
"Jesienną spiżarnię" w Brzeziu zorganizowały Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Pleszew wraz z Domem Kultury. Relacja z tego wydarzenia w następnym numerze "Gazety Pleszewskiej"
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?