MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak podaje Strona Kuchni, do przygotowania szakszuki będą...
fot. Nataliya Vaitkevich / Pexels

Ile jajek można jeść dziennie, a ile tygodniowo? Poznaj zdanie ekspertów na ten temat i wypróbuj przepisy na zdrowe dania z jajkami

Szakszuka

Jak podaje Strona Kuchni, do przygotowania szakszuki będą potrzebne 3 jajka, 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy, 5 pomidorków koktajlowych, pół cebuli, garść rukoli, kilka kostek sera np. mozzarella lub feta, oliwa i przyprawy.

Zaczynamy od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów, następnie na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy – szczyptę soli i pieprzu oraz bazylii i kuminu.

Całość dusimy na małym ogniu ok. 5 min. Na tym etapie można dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić razem z pomidorami. Robimy w pomidorach trzy zagłębienia i wlewamy tam jajka. Kroimy pomidorki i dodajemy razem z serem do dania. Posypujemy całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.

Zobacz również

Dni Obornik 2024. Atrakcje dla najmłodszych w parku Obornickim Ośrodku Kultury [FOTO]

Dni Obornik 2024. Atrakcje dla najmłodszych w parku Obornickim Ośrodku Kultury [FOTO]

Nowy szef Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach

Nowy szef Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach

Polecamy

Ta herbatka zwalcza bakterie i pasożyty. Oczyszcza cerę i pomaga w zaparciach

Ta herbatka zwalcza bakterie i pasożyty. Oczyszcza cerę i pomaga w zaparciach

Apetyczna sałatka na lato. Najważniejszy w niej jest ugotowany bób

Apetyczna sałatka na lato. Najważniejszy w niej jest ugotowany bób

Odkryj pasma górskie w Polsce. Czy znasz je wszystkie?

Odkryj pasma górskie w Polsce. Czy znasz je wszystkie?