Festiwal, nad którym honorowy patronat objęli: Senator RP Andżelika Możdżanowska oraz Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak zgromadził tłumy. Okazało się, że ogrody za starostwem stały się w tym dniu najważniejszym miejscem kulinarnym na mapie regionu. Szesnaście drużyn reprezentujących gminy, miasta i powiaty Wielkopolski stanęły w szranki do smakowitej rywalizacji.
Głównym punktem Festiwalu były niezaprzeczalnie, podzielone na dwie konkurencje konkursy kulinarne. W konkursie na najlepsze danie ciepłe zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Lipiej Góry, które przygotowało czerninę z nadnoteckiej gęsi z siwymi kluchami lub z makaronem.
Drugie miejsce zajęły panie z Trzebina, które przygotowały udziec wieprzowy pieczony z kaszą z sosem z konfitury wiśniowej, grzybowym lub czosnkowym i kapustą. W konkurencji cukierniczej bezkonkurencyjne okazało się Technikum Gastronomiczne z Zespołu Szkół Technicznych w Pleszewie, które przygotowało pierniki drobne.
Wśród wyróżnionych drużyn znalazły się: Masłowo, Wałków, Ziółkowo, Kuźnia, Ligota, Oporzyn, Sławoszyn, Nowa Wieś Ujska, Sowina, Kraszewice.
Podczas festiwalu można było spróbować wiele potraw z tradycyjnej kuchni regionu, porozmawiać z osobami, które je przygotowały. Przy odrobinie szczęścia może i nawet można było dostać przepis na jakiś smakowity kąsek albo poznać jakąś ciekawą metodę, trik, który można by później zastosować w kuchni.
Można było również wysłuchać wykładu dr Aleksandry Swulińskiej-Katulskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na temat „Tradycyjna Kuchnia Wielkopolska na przestrzeni dziejów”.
Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej to nie tylko "uciecha dla ciała". O satysfakcję "dla ducha" zadbali przedstawiciele regionalnych artystów. Na scenie zagrałą Kapela Odjazdowa z Witkowa, Zespół Muzyczny "Róża" z Niechanowa, zespół "Notecianie" z Lipiej Góry oraz zespół z Żegocina. Przekonali się również o tym goście z zaprzyjaźnionego powiatu Ammerland.
Jest to już trzecia edycja Festiwalu, którego formuła przewiduje dla zwycięskiej drużyny przywilej organizowania kolejnej edycji na swoim terenie. Celem konkursu jest promocja regionów i prezentacja tradycyjnej kuchni Wielkopolski oraz aktywność stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich. Festiwal to także okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych, zebrania przepisów i receptur regionalnych potraw.
Uczestnicy III Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej:
- KGW Oporzyn - Powiat Wągrowiecki
- KGW Nowa Wieś Ujska - Powiat Pilski
- KGW Sowina - Powiat Pleszewski
- KGW Ziółkowo - Powiat Gostyński
- KGW Trzebin - Powiat Pleszewski
- KGW Kuźnia - Powiat Pleszewski
- KGW Lipia Góra - Powiat Chodzieski
- KGW Sławoszew - Powiat Jarociński
- KGW Ligota - Powiat Ostrowski
- KGW Kraszewice - Powiat Ostrzeszowski
- Technikum Gastronomiczne Zespół Szkół Technicznych w Pleszewie - Powiat Pleszewski
- KGW Wałków - Powiat Krotoszyński
- KGW Ciemień - Powiat Turecki
- KGW Gorzykowo - Powiat Gnieźnieński
- KGW Rozdrażew - Powiat Krotoszyński
- KGW Masłowo - Powiat Śremskipl
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?