Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Handel żywymi karpiami. Pleszewski Sanepid przypomina o zasadach obowiązujących sprzedawców i kupujących

red.
Większość z nas przed świętami będzie zaopatrywać się w karpie, które są jednymi z głównych bohaterów na wigilijnym stole. I choć rośnie popularność ryb sprzedawanych w płatach, wiele osób wciąż wybiera karpie żywe. Sanepid przypomina o zasadach dotyczących ich sprzedaży.

W okresie przedświątecznym zwiększa się sprzedaż żywych ryb, zwłaszcza karpi, w punktach sprzedaży detalicznej. Powiatowa Stacja Epidemiologiczno-Sanitarna w Pleszewie przypomina o przestrzeganiu podstawowych zasad obowiązujących przy wykonywaniu tych czynności.

1. Uśmiercanie ryb w punktach sprzedaży detalicznej
- uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny polegający na minimalizacji cierpienia;
- wydzielone miejsce, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu, które zapobiega udziałowi osób postronnych, w tym w szczególności dzieci;
- doświadczony personel.

2. Warunki przetrzymywania żywych ryb
- baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach;
- woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h;
- optymalna temp. wody 10oC (+/- 5oC);
- ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

3. Opakowanie stosowane do przenoszenia żywych ryb przez konsumenta końcowego
- bez wody, pozwalające karpiom na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez powierzchnię skóry – nie dopuścić, aby ryba stykała się całą powierzchnią skóry z opakowaniem; w celu zapewnienia wymiany gazowej opakowanie powinno posiadać elementy odsuwające ciało ryby od powierzchni opakowana np. pojemniki z „ożebrowaniem” lub odpowiednio perforowany wkład z tworzywa umieszczony wokół ciała ryby;
- z wodą - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji.

4. Zalecenia dla konsumenta dotyczące przenoszenia żywych ryb po zakupieniu ich w sklepie
- czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu, niezależnie od zastosowanego opakowania był jak najkrótszy; nie uszczelniać opakowania, nie zawiązywać torby, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza i tlenu.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto