Karol Okrasa gotował na terenie Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie
Karol Okrasa gościł na terenie Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie. Po obiekcie kucharza i autora programów o tematyce kulinarnej oprowadzała dyrektor Ewa Jedlikowska. Jeden z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni mógł zobaczyć, piękny liczący ponad 400 lat zamek, park-arboretum, czyli jeden z najstarszych i największych ogrodów założonych w stylu angielskim w drugiej połowie XIX wieku, oficynę z Muzeum Leśnictwa i wiele innych historycznych obiektów.
- Mnie najbardziej zainteresował kompleks XIX-wiecznych szklarni, w których dawniej uprawiano m.in. ananasy. To wszystko powstało dzięki Izabelli z Czartoryskich Działyńskiej - mówi kucharz w pierwszych słowach programu "Okrasa łamie przepisy", który nakręcono w Grodzie Żubra.
Jakie potrawy przyrządził Karol Okrasa w okolicach historycznej Ananasarni? Biorąc pod uwagę, że obecnie gospodarzem terenu są Lasy Państwowe nie mogło zabraknąć dziczyzny.
- Nasz kucharz przygotował potrawy z dziczyzny z dodatkiem egzotycznych składników, jakie być może gościły tu przed laty na arystokratycznych przyjęciach. Nie zabrakło zrazów z dzika w sosie z ananasa z wytrawną ananasową konfiturą. Były też inne dania z dziczyzny z egzotycznymi dodatkami - czytamy w zapowiedzi odcinka, który możecie obejrzeć TUTAJ.
Przypomnijmy, że obecnie również na terenie zamku i Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie ekipa filmowa pracuje nad kolejną ekranizacją książki "Akademia Pana Kleksa".
Zobacz także:Na zamku w Gołuchowie kręcą film!
Polub nas na FB
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?