Finał konkursu „chrzanowego” w Chrzanie
Konkurs organizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego i Gminę Żerków odbył się w sobotę 1 kwietnia w Chrzanie w powiecie jarocińskim. Ponad 100 Kół Gospodyń Wiejskich specjalnie na tą okazję przygotowały potrawy w ramach konkursu na najlepszą potrawę z chrzanem. Nie zabrakło także innych specjałów Wielkanocnych, które czerpią z lokalnego dorobku i tradycji i goszczą na stołach podczas nadchodzących świąt. Odwiedzający wydarzenie mogli odwiedzić świąteczne stoiska i skosztować tych przysmaków.
- Niemal na każdym Wielkanocnym stole gości biała kiełbasa z chrzanem. Dlatego główną ideą organizowanego konkursu była popularyzacja chrzanu jako dodatku do wielu potraw ale także zebranie i udokumentowanie lokalnych tradycji kulinarnych, w których chrzan jest nieodłącznym elementem. Samorząd Województwa Wielkopolskiego zachęca do uczestnictwa w tego typu wydarzeniach, które są okazją do poznania bogactwa Wielkopolskiej kuchni. Ponad 100 KGW, które przybyły z całego Regionu dowodzi, że takie konkursy są potrzebne, a społeczność chętnie angażuje się w uczestnictwo i przygotowania do udziału w nich. Ogromnych emocji dostarczyła konkurencja tarcia chrzanu na czas, która pokazuje ze uczestnicy rywalizacji oprócz talentu kulinarnego mają niezwykłą siłę i sprawność fizyczną. Zwycięski zespół utarł ponad 500 g chrzanu w czasie 4 minut. – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
Czytaj także:
Wyniku konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne”
Za najlepszą potrawę z chrzanem uznano „Peklowaną karkówkę w sosie chrzanowym z ziemniakami i karmelizowanymi buraczkami” przygotowany przez KGW „Ach Te Baby” (pow. nowotomyski), drugie miejsce przyznano dla „Wielkanocnego pasztetu z bukietem sosów chrzanowych a na deser schrzanione co nie co”, przygotowanego przez KGW "Marianki" w Marianowie (pow. turecki), a trzecie miejsce zajęły panie z KGW w Godziętowach (pow. ostrzeszowski) za „Soczyste polędwiczki w sosie chrzanowym z zielonymi kopytkami.
W ramach drugiej części rywalizacji, przeprowadzony został konkurs tarcia chrzanu na czas. Zwyciężyło KGW Komorniki Nad Męciną (pow. poznański), którego gospodynie utarły 520g chrzanu. Na drugim miejscu uplasowało się KGW Będziechów (pow. turecki) - z wagą 452g, a na trzecim KGW w Augustynowie (pow. słupecki) z wagą 448g. Koło z Blizanówka otrzymało wyróżnienie oraz nagrodę pieniężną.
Laureaci I, II i III miejsc w obu kategoriach potraw otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce, ponadto komisja konkursowa przyznała po 20 wyróżnień razem z nagrodami finansowymi po 500 zł w obu kategoriach dla uczestników konkursów.
Nagrody za zwycięskie potrawy oraz największą ilość utartego chrzanu wręczyli: Krzysztof Grabowski - Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Michał Surma -Burmistrz Miasta i Gminy Żerków oraz Krystyna Kubicka-Sztul – Radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego.
Zobacz także:
Polub nas na FB
Obserwuj nas także na Google News
Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?