Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ekspresowe paluchy z ciasta francuskiego z czosnkiem i fetą. Poznaj przepis na pyszną i chrupiącą przekąskę. Ten przysmak zrobisz w 5 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
To najlepsza i najprostsza przekąska na imprezę. Zobacz, jak przygotować chrupiące i aromatyczne paluchy z ciasta francuskiego. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
To najlepsza i najprostsza przekąska na imprezę. Zobacz, jak przygotować chrupiące i aromatyczne paluchy z ciasta francuskiego. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Jeśli masz ochotę na szybką i słoną przekąskę, to mam dla Ciebie idealny przepis. Proponuję przygotować paluchy z ciasta francuskiego z czosnkiem i fetą. Zrobisz je błyskawicznie. Są chrupiące, wyraziste w smaku i przepyszne. Możesz podać je na przekąskę na grilla czy imprezę w domu. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na paluchy z ciasta francuskiego.

W skrócie:

Szybka przekąska z ciast francuskiego

Paluchy z ciasta francuskiego są pyszne i idealnie chrupiące. Proponuję przygotować je z dodatkiem sera feta, czosnku świeżego i czosnku niedźwiedziego. Takie połączenie smaków zawsze się sprawdza. Paluchy są słone i aromatyczne. Możesz podjadać je w domu lub przygotować na przekąskę na grilla czy inne spotkanie z bliskimi. Jeśli nie lubisz czosnkowych smaków, to zrób paluchy z fetą i dopraw je np. bazylią, ostrą papryką czy czarnuszką. Pamiętaj także, by nie dodawać dużo soli, ponieważ ser już jest dość słony.

Zobacz w galerii, jak przygotować paluchy z ciasta francuskiego z czosnkiem i fetą.

Przepis na paluchy z ciasta francuskiego z czosnkiem i fetą

Czas przygotowania: 5 minut + pieczenie ok. 12 minut.
Porcja na: ok. 15 paluchów.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100 g sera feta,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • pół łyżeczki bazylii,
  • 1 jajko,
  • opcjonalnie szczypta soli lub sól gruboziarnista.

Jak zrobić paluchy z ciasta francuskiego?

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni w opcji góra-dół.
  2. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozłóż na płasko.
  3. Do miseczki wbij jajko i roztrzep je widelcem.
  4. Posmaruj ciasto jajkiem za pomocą łyżeczki lub pędzelka silikonowego.
  5. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, rozsmaruj na cieście.
  6. Posyp ciasto rozkruszoną fetą oraz bazylią i czosnkiem niedźwiedzim.
  7. Jeśli feta nie była bardzo słona, możesz posypać ciasto także odrobiną soli.
  8. Złóż ciasto na pół i delikatnie rozwałkuj, by je lepiej przygnieść.
  9. Pokrój ciasto na paseczki o grubości ok. 1 cm.
  10. Zwiń każdy paseczek w spiralkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Posmaruj paluchy jajkiem.
  12. Piecz ok. 12 minut. Gotowe.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ekspresowe paluchy z ciasta francuskiego z czosnkiem i fetą. Poznaj przepis na pyszną i chrupiącą przekąskę. Ten przysmak zrobisz w 5 minut - Strona Kuchni

Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto