Domek z piernika
Czy domek z piernika mogła mieć tylko Baba Jaga z bajki o Jasiu i Małgosi? Nie! Okazuje się, że każdy może sobie ulepić piernikowy domek. Przekonuje o tym Kamila Walendowska z Macewa, zaprzyjaźniona z redakcją mama Macieja, Oli, Adasia i Michałka.
Razem z dziećmi pani Kamila upiekła w ubiegłym tygodniu piernikowy domek, a Czytelnikom ,,Gazety Pleszewskiej’’ zdradza techniczne szczegóły ,,budowy piernikowej budowli’.
Podstawą jest piernikowe ciasto, na które przepis znaleźć można w babcinym zeszycie lub w internecie. Przepis pani Kamili zamieszczamy obok. Na domek wystarczy 1/5 ciasta.
Musi też być pomysł i projekt zgodny z zasadami budownictwa. Pani Kamila rysuje i wycina z papieru poszczególne elementy domku: cztery ściany z drzwiami i oknami, spadzisty dach i komin.
Potem papierowy projekt ustawia. Jeśli budowla stoi, papierowe elementy kładzie na ciasto i wycina.
- Trzeba dodać trochę na sklejenie, bo przecież ciasto rośnie - tłumaczy pani Kamila. Ściany i dach domku układa na aluminiowej folii. Oczywiście domek ma okienka a w nich szybki. Do tego kolorowe. W każdy otworek okienny trzeba włożyć kolorową landrynkę - zwyczajny cukierek, byle nie ,,lodowy’’, bo zrobi się piana.
- W trakcie pieczenia landrynki się rozpuszczają, tworząc kolorowe ,,szybki’’ – mówi nasza Czytelniczka.
Potem, kiedy elementy domku przeschną, przychodzi czas na klejenie ścian i dachu. Elementy łączone są lukrem z białka ubitego z cukrem - pudrem.
Rolę narzędzi budowlanych pełnią wykałaczki. Kiedy domek jest gotowy , można go polukrować. Wtedy wygląda jak przyprószony śniegiem.
Piernikowy domek stoi pod choinką przez całe święta. Jak każdy piernik twardnieje. Zjadany jest po świętach. Trudno go skonsumować, bo jest twardy, ale dzieciaki mają frajdę. Szczególnie te młodsze, siedzą i patrzą, jak mama piecze dla nich najprawdziwszy domek z piernika.
Przepis na pierniki
Pierniki duża porcja
Ok 2,5 kg mąki 0,5 kg cukru 0,5 l sztucznego miodu 6 jaj 1 margaryna 250 g smalcu 20g cynamonu 2 łyżki mielonych goździków 60g przyprawy do piernika 36 g proszku do pieczenia 1 łyżka sody 1 łyżka kakao
Jajka ubijamy na parze z połową cukru. Z drugiej połowy cukru robimy karmel, dolewamy 2 niepełne szklanki wody. Dodajemy margarynę i smalec aby się rozpuściły. Do wielkiej miski wsypujemy mąkę i przyprawy. Wlewamy karmel z tłuszczem, a na koniec ubite jajka. Wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto partiami rozwałkowujemy na 0,5 cm i wykrawamy pierniki. Masa piernikowa może leżakować 2 dni zanim upieczemy wszystkie pierniki. Po upieczeniu pierniki polukrować i zamknąć w szczelnym pojemniku w celu skruszenia.
pl
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?